2018. január 31., szerda

Csodaszép Magyaror5szág 373. Abony



Abony

Kúriák városa

Pest megye délkeleti részében, a Duna-Tisza közében helyezkedik el.
A 4-es főút mentén elterülő tanyás város területe a honfoglalás óta lakott.
Vasútállomás

A Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal mellett terül el. Vasútállomásai Abony vasútállomás, illetve Paládicspuszta mellett a megszűnt Paládicspuszta megállóhely.
Neve a török eredetű magyar Aba:>Ab személynévnek a kicsinyítő-becéző képzős származékából keletkezett.

Az itt élő Abonyi Lajos író jegyezte le a később Kodály ZoltánHáry János” című dalművében híressé lett „Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik” kezdetű népdalszöveget. A dalban szereplő Nagyabony e községgel azonos.

Abonyi kúria



Vigyázó kúria









A török hódoltság alatt elpusztult, a 18. században népesült be újra; a század második felében számos nemesi család települt le itt – az ő emléküket őrzik a 19. századi klasszicista kúriák, mint a Lavatka-, a Szapáry-, a Teszáry-, a Vigyázó- vagy a Sívó-kúria.
Abonyban két templom található, Szent István király Római Katolikus Templom (1773) és a Református templom (1785). Nem jellemzőek a szent helyek, azonban találhatók a városban egyházi emlékművek, mint például: Ezredévi emlékmű (1869), Szentháromság szobor, Árpádházi Szent Erzsébet és Szent István szobor (1938), Bibliaórán elhunytak emlékszobor (1944), Lelkészek névsora (1993). A városban jelentős hitélet folyik, cserkészcsoport is működik.
Horgászegyesület

Érdemes elsétálni a szintén klasszicista zsinagógához, a katolikus Szent István templomhoz vagy a barokk református imahelyre is. Ez utóbbi festett famennye-zete érdemel kiemelést.
Egy 1750 táján épült barokk magtárban lelt otthonra az Abonyi Lajos Múzeum, amelynek termeiben a város környéki tanyák lakóinak élete elevenedik meg.
Az Állat- és Szabadidő- parkban Magyarország őshonos állataival ismerkedhet az érdeklődő, s ha kedve támad lovagolhat is.
Abony határában horgászni és vadászni is lehet, s a termálvizes strandfürdő is a hosszabb maradásra csábít.

Városi strand- és termálfürdő

Érdekes program a pünkösdölő, amikor a helyiek főzőversenyt is rendeznek.
Abonyban található Petőfi Istvánné sírhelye. Kossuth Lajos e városban is végzett toborzást, melyet emléktábla jelöl (1968). Találhatók még az Aradi 13 vértanúra, I. és II. világháborúra emlékező szobrok, táblák, de ezek inkább a műemlékek közé sorolhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése