2018. január 15., hétfő

Csodaszép Magyarország 367. Aszód

Podmaniczky-Széchenyi Kastély


Aszód

Petőfi „oskolapadja”

A Galga-völgy legnépesebb települése a hatezer lakosú kisváros, amelyet gyakorta emlegetnek a Galga mente fővárosaként is.
Neve az időszakos vízfolyás jelentésű „aszó” főnévből származik – a városon átfolyó Breda-patakot a középkorban Aszónak nevezték.
Aszód vasútállomás a MÁV Budapest–Hatvan-vasútvonalán található, illetve a vonalból itt ágazik ki az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc-vasútvonal és az Aszód–Galgamácsa–Vácrátót-vasútvonal (ez utóbbin viszont 2009. december 13-án megszűnt a személyforgalom).
A Szabadság tér meghatározó épülete a 18. század végi barokk Podmaniczky kastély, amely hasonló jegyeket hordoz, mint Gödöllő grandiózus Grassalkovich kastélya.

Evangélikus gimnázium

A díszterem mennyezetét Kracker János freskója, oldalfalát Zach József munkája ékesíti.
Az épületben és az annak Sándor-szárnyához kapcsolódó késő barokk stílusú Podmaniczky-Széchenyi kastélyban ma kollégium és levéltár működik.
Az evangélikus gimnáziumban megnyílt, Petőfi Sándorról elnevezett múzeumban, hangulatos kiállításon tárul fel a látogató előtt a kisiskolás Petőfi élete.
Az 1727-ben alapított kisgimnázium országszerte jó hírnévnek örvendett.
Ezért tanult itt Petőfi Sándor is 1835-38 között.
A költő az akkor fénykorát élő evangélikus Schola Latina termeiben igyekezett elsajátítani a kor legfontosabb tudományos ismereteit.
Szentháromság templom

A jelenleg őrzött legbecsesebb érték a Petőfi korabeli Osztálykönyv, amiben többek között a költő osztályzatai is láthatóak Alexander Petrovics neve mellett.
A múzeum őrzi továbbá a korabeli könyvtár nagy részét, amelynek köteteit Petőfi diákként olvasta.
A múzeum gyűjti a Galga mente régészeti emlékeit, tárgyi és szellemi néprajzának hagyatékát és igazi érdekességnek számít a Pest Megyei Filmtár  hatezres gyűjteménye.
Mindenképpen említésre méltó még Aszódon az evangélikus templom, főként a 18. századi gazdagon díszített oltára miatt.




1848-as Emlékpark

Érdekesség: A város gimnáziumában tanult 1760 és 1764 közt Hajnóczy József, a magyar jakobinus mozgalom egyik vezetője.
Petőfi Sándor szülei, Petrovics István és Hruz Mária 1818. szeptember 15-én itt kötöttek házasságot. Petőfi 1835 szeptemberétől 1838 júniusáig volt a gimnázium tanulója.
 Koren István, Domonyban született tanár keze alatt – ő Petőfi kamaszkorának meghatározó személyisége. A későbbi költőóriás Neumann Istvánnénál, egy kelmefestő özvegyénél lakott. Itt írta az évzáró ünnepélyre a „Búcsúzás” című versét.
Aszódi diákemlékeiről az Úti emlékekben emlékezik meg abból az alkalomból, hogy 1845 áprilisában, felvidéki útjára indulva a Pesteperjesi postakocsin átutazott a helységen.
Jósika Miklós 1847 tavaszán a Podmaniczky-birtokon kötött házasságot második feleségével, a nála huszonnyolc évvel fiatalabb Podmaniczky Júliával.

A Nevelőintézet főbejárata
Közép-Európa első fiúnevelő intézetét 1884-ben alapította Pauler Tivadar igazságügyi miniszter a fiatalkorú bűnelkövetők nevelésére, oktatására, képzésére. Ennek érdekében az intézetben többféle oktató-nevelő intézmény kapott helyett.
1996 május 1. óta ez Magyarországon az egyetlen olyan intézmény, amelyben a fiatalkorúak bíróságán 1–3 évre ítélt, 14–19 éves fiúk komplex és differenciálfejlesztésével próbálkoznak. Az épület előzetes egyeztetés után tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése