2018. január 23., kedd

Csodaszép Magyarország 370. Monor

Pincefalu a Strázsa-hegyen


Monor

A strázsák őrizte szőlők falva

Monor Budapesttől 25, Magyarország mértani középpontjától, Pusztavacstól kb. 20 kilométerre található. A város déli szélén húzódik a 4-es számú (E60) országos főút és a települést átszeli a Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal.
Rovásírásos helynévtábla

Monor elnevezésének eredete még ma sem tisztázott, de a település neve a ma leginkább elfogadott elmélet szerint a török eredetű, „köd” jelentésű személynévből származik.
A 4-es főúthoz közeli város lakosságának mindennapjaihoz évszázadok óta hozzátartozik a szőlőművelés és borászat.
A török időkben a helyiek strázsákat állítottak az ellenséges csapatok mozgásának folytonos megfigyelésére, innen kapta a nevét a Strázsa-hegy.
A hegyen található, mintegy 900 épületet magában foglaló Pincefalu a város, egyben a Közép-Dunavidék egyik kiemelkedő értéke.
Református templom

Monor „őslakói” a Kenderesalján és a Paplapos körzetében telepedtek meg. 1911-ben és 1928-ban a Forrás felé vezető út mentén mamut és ősszarvas csontok kerültek elő, egy részük a Nemzeti Múzeumba került.
A késői Árpád-korban Monor és Monorierdő területén 3-5 település állhatott, falvanként 50-200 lakossal. Monor ősén kívül Monorierdő területén megtalálták Újfalu maradványait is.
2011-ben felavatták a település rovásírásos helynévtábláját.
Nevezetességei:
Református Nagytemplom. Az 1630-ban épült korábbi templom alapjainak felhasználásával 1702-ben barokk stílusban újjáépítették, majd 1773-ban bővítették. Mai formáját, eklektikus stílusát 1882-ben kapta.
Róm. kat. templom

Római katolikus templom. A Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt templom klasszicizáló késő barokk stílusban épült 18001806 között.A templom berendezésének egy része – a szószék, a padok, a tabernákulum – a 18. század második felében készült. Korábban egyházi intézmények vették körül (plébánia, iskola, legényotthon, kántorház), de ezek jó részét az újabb városrendezés során lebontották, illetve más funkciót kaptak.
A Strázsa-hegyi pincesor, ahol 98, építészetileg értékes, eredeti XIX. századi állapotában megmaradt, és 132 részben átalakított, de így is jelentős borospince tekinthető meg. Jellemzője a pincéknek az ún. gádorok (földdel borított pinceboltozatok) sora.
Nepomuki Szent János

 


Nepomuki Szent János szobor egy kis fülkében áll egy hasáb alakú talapzaton. 1842-ben készült, a katolikus templom mellé 1925-ben helyezték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése