2018. január 29., hétfő

Csodaszép Magyarország 372. Cegléd

Református templom


                                                                      
Cegléd

Kossuth Lajos városa

Az „Alföld kapuja”.
A 4-es főúttól nem messze, a Duna-Tisza közén fekszik a jellegzetes alföldi mezőváros, Cegléd.
Dózsa emlékmű

A város neve is egyes források szerint a török eredetű „cegle”, „cigle” szóból származik, melynek jelentése: fűzfa. Más vélemények szerint a „szeglet” szóból ered az elnevezése, hisz fontos utak találkoznak a város határán.
A város első okleveles említése 1290-ből származik, IV. (Kun) László uralkodása idejéből.
1444-től mezővárossá lett, később vásártartási jogot kapott.
Az 1514-es parasztfelkelés idején Dózsa György itt adta ki gyülekezésre felszólító kiáltványát, szervezte seregét és mondta el a nemesség elleni nevezetes beszédét.
A török időket Cegléd aránylag „könnyen” vészelte át, mert a szultánnak adózó
hász-városok közé tartozott.
A hász-birtoknak minősülő mezővárosok a török időkben bizonyos jólétet élveztek és a többi településhez képest komoly fejlődési előnyre tettek szert.
A Pozsonyból áthozott erkély

Ceglédet gyakran emlegetik Kossuth Lajos városaként is:  itt volt a híres alföldi  toborzóútjának első állomása.
1848 szeptember 24-én elmondott híres beszéde óta szinte minden a 19. század kiemelkedő politikusáról szól a városban.
A Szabadság téren áll az ország legszebb, 1902-ben felállított, szecessziós talapzatú Kossuth szobra (Horvay János), amelyikről a New Yorkban 1928-ban felavatott alkotást is mintázták.
A szobor nem ott áll, ahol a politikus egykoron nevezetes beszédét elmondta, mert a Kossuth téren már Dózsa György emlékműve (Somogyi József) foglalta el a helyét.
Kossuth Múzeum

A tízezer darabot számláló régészeti, néprajzi és történelmi anyaggal büszkélkedő Kossuth Múzeum kincse Magyarország egyik leggazdagabb  Kossuth-ereklye-gyűjteménye (nagy politikusunk személyes tárgyai, iratai, fegyverei, képei és halotti maszkja szerepelnek a kiállított tárgyak között), de a múzeum szabadságharcról szóló dokumentumanyaga is jelentősnek mondható.
A református templom kertjében állították fel a pozsonyi Zöldfa vendéglőből elhozott Kossuth erkélyt, amelyről nemzetünk nagyja 1848-ban kihirdette a jobbágyfelszabadítást, és található a városban róla elnevezett gimnázium, tér és utca is.


 
Református templom


A református templomot már messziről is felfedezheti a Cegléd felé tartó utazó.
Az 1836 és 1870 között épült, késő klasszicista, Hild József tervezte templom
60 méter magas, 1896-ban készült kupolájával Közép-Európa egyik legmagasabb kupolás temploma.
A Ceglédi pályaudvar falán tábla állít emléket Tömörkény István írónak, az alföldi nép hiteles ábrázolójának, aki a korábban itt lévő indóházban látta meg a napvilágot (1866-1917).




Tömörkény emléktábla

Cegléd érdekes gyűjteménye a Dobmúzeum, ahol az ütős hangszerek egész arzenálja tekinthető meg. A látogatást előzetes bejelentkezésnek kell megelőznie. Minden évben megrendezik a Dobos-és Ütőgálát.
A város termálfürdőjét 2004-ben jelentősen felújították és bővítették. Az 1933-ban megtalált, 63 Celsius-fokos, jódos vize kellemes órákkal ajándékozhatja meg a vendégeket.


Sportuszoda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése