2018. január 24., szerda

Csodaszép Magyarország 371. Pilis

A  Gerje  forrásvidéke


Pilis

Az óriás kereszt árnyékában

Beleznay kastély

Pest megye dél-keleti részében, a Dunától keletre.
A Monorhoz közeli Pilis szép műemléke a Beleznay-Nyári kastély, ahol nyaranta komoly- és könnyűzenei fesztiválokat rendeznek.
A helység határában ered a Magyarországon amúgy ritka síkvidéki források egyike, a Tiszába igyekvő Gerje-patak.
Forrásvidékén a település határában kilenchektáros park terül el, benne egy hármas tórendszer.
A tavak közepén kialakított mesterséges szigeteken vadkacsák, vadlibák, gólyák élnek. Itt található a Millecentenáriumi Emlékpark is, ahol Magyarország legnagyobb, nyolc és fél méter magas fakeresztje magasodik.
Pilis állomás

Megközelíthető
Közúton, a rajta áthaladó 4-es főúton
 Vonattal:
Pilis vasútállomás a Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonalon fekszik.
A község első ismert birtokosa - ahogyan több írásos emlék is bizonyítja - a Pylisi család volt, innen kapta a település a nevét.
Beleznay-kastély – A megye egyik legrégebbi kastélya, az itteni földesúr, Beleznay János által (a szatmári béke után egy itáliai mesterrel) építtetett U-alakú, barokk stílusú kastély.


Evangélikus templom

A városban található az ország ötödik legnagyobb evangélikus gyülekezete (6500 fő). A barokk templom több lépcsőben épült a 18. század végén, jórészt a Beleznay család költségén. Boltozatos belsejében íves nyíláson nyugvó karzatok vannak. Szószékkel egybeépített oltára 1903-ban készült klasszicista elemek felhasználásával
A Hegyeki pincesor, amely szépségével és rendezettségével vetekszik az ország híres Hajósi pincesorával.
A városba látogató gazdag programot kaphat a már több éve működő Csilló-féle lovas iskolában, ahol évente megrendezik a Csilló lovas napokat. Itt bentlakásos lovas iskola is működik, főként gyermekek részére.
Csilló lovasiskola

A Csilló Lovarda immár 25 éve családias környezetben fogadja az ide látogató természet- és állatbarát vendégeket lovagolni, kikapcsolódni, feltöltődni. A helyszín Budapesttől mindössze 30 percnyi távolságra fekszik a 4- es főút mentén.
Pihenőpark a Gerje-patak mellett
A város szélén (Monorierdő felől) található a "SIPITO" Pihenőpark.
A Gerje-patak forrásának az elmúlt években újjávarázsolt területe pihenőparkokkal fog kibővülni. A táj összefüggő egységet képez az 1996-ban kialakított millecentenáriumi és a millenniumi emlékparkkal. E táj Magyarországon páratlan flórájával és faunájával rendkívüli látnivalót tud nyújtani az év minden szakaszában.

Sipito pihenőpark

Díszes szószék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése