2018. január 7., vasárnap

Csodaszép Magyarország 363. Diósjenő

Hét vezér fái Park


Diósjenő

Marcus Aurelius seregei

A település az egyik honfoglalás kori törzs, Jenő nevét viseli.

Halastó

Nógrád megye nyugati részén a Börzsöny lábánál fekszik.
Diósjenőn horgásztó, kemping és feszített víztükrű strand várja a vendégeket, akik a településen járva képzeletükben felidézhetik, hogy a római történetírók szerint 173-ban a diósjenői tónál ütköztek meg Marcus Aurelius (filozófusként is ismert) császár légiói a Pannóniát fenyegető barbárokkal, és megsemmisítő csapást mértek rájuk. Erre a jenői tónál emléktábla hívja fel a figyelmet. 

Vasútállomás

A település könnyen megközelíthető közúton 2-es főútról, Nógrádon keresztül, illetve vasúton a MÁV 75-ös számú (Vác–Balassagyarmat) vasútvonalán. (A 76-os számú Diósjenő–Romhány vonalon 2007. március 4. óta a személyszállítás szünetel.
Diósjenő látnivalói:
Római katolikus templom: A 15. század gótikus templom átépítései után, 1788–89-ben klasszicista-barokk stílusban építették újjá.
Református templom: Késői klasszicista stílusú. Az 1850-es évek környékén építhették, a parókia is ebből a korból származik.
Karitasz lelkigyakorlat

A Kápolna-hegyen az egykori körtemplom alapfalának maradványa is látható, mely a Kápolna-hegyi Kálvária-kápolna építésekor került elő.
Sváb kastély
Reformációs gyülekezet

Csehvár
A Börzsöny hegység közvetlen lábánál fekszik egy szabadidő központ és kalandpart. Ezen kívül teniszpálya, műfüves focipálya és egy sportcentrum várja a sportolni vágyókat.
Közigazgatási területén emelkedik a csóványosi kilátó. 
Rózsa Sándor legendás megformálója, Oszter Sándor,  negyven éve vette a birtokot, ahol minden a saját tervei alapján készült. A háznak még kis tornya is van, ahonnan csodás panoráma nyílik a Börzsönyre, valamint Oszter két saját hegyére, Csehvárra és Király-bércre.
A falu, mely bírájának választotta Kossuth Lajost
Amikor
Kossuth emigrációba kényszerült, megfosztották magyar állampolgárságától. Azt az embert, aki talán a legnagyszerűbb hazafia volt országunknak. A hír hallatán számos település – Diósjenő is – úgy reagált, hogy tiszteletbeli polgárává fogadta, sőt bírájává is választotta. Kossuth megköszönve a sok megtisztelő címet, gyönyörűen írja le Nógrád vármegye közönségéhez írt levelében a hazaszeretet.
Oszter Sándor birodalma

A falu fő vonzerejét ma is a Börzsöny jelenti, de sokakat vonz a falutól fél órás sétával elérhető halastó is. 




Csehvár





Csóványosi kilátó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése