2018. január 17., szerda

Csodaszép Magyarország 368. Isaszeg

Múzeum


Isaszeg

A legendás csata emléke

A település összetett nevének első tagja eredetileg "irsa" azonos az Albertirsa összetett községnév második tagjával. A szláv eredetű irsa jelentése égerfa. A "szeg" pedig a magyar szöglet, zug jelentésű főnév. Isaszeg nevének jelentése tehát: égerfákkal benőtt szeglet. 
A Gödöllői-dombság délnyugati lábánál szinte a dombokból nőtt ki a történelmi hangulatú nagyközség, Isaszeg.
Honvéd emlékmű

A Rákos-patak mentén, a Budapest-Hatvan vasútvonal mellett, Gödöllő várostól 9 km-re, a Gödöllői-dombság kapujában, nagyon szép természeti környezetben található.
Megfordultak itt a bronzkor, a vaskor, a római kor és a népvándorláskor különböző népei. Emlékanyaguk egy részét a Helyi Múzeumban tanulmányozhatjuk.
Érdemes felkapaszkodni a 12. századi román alapokon nyugvó a 15. században, gótikus stílusban épített és később barokkosított Szent Márton  római katolikus templomhoz, mivel innen a nézelődő elé tárul az egész falu, a környező dombok, sőt, tiszta időben a távolban még Budapest körvonalai is látszanak.
A templom tornya ma is őrzi csúcsíves arculatát.
Isaszeg nevét az 1848-49-es szabadságharc során itt zajlott csata és fényes magyar győzelem tette ismertté.
Az 1849. április 6-i győztes isaszegi csata napját helyi ünneppé nyilvánították. Helyét a Honvéd Emlékmű őrzi. A településtől délre a Katonapallagon találjuk a honvéd-sírokat, melyek a Görgey Artúr vezette magyar és az osztrák hadsereg ütközetének emlékét őrzik.
Az ütközetben a Damjanich, Aulich és Klapka vezetése alatt álló hadtestek arattak diadalt Windischgratz csapatai felett, aki emiatt kénytelen volt Pestig hátrálni.
Huszárparádé

A diadal emlékét a Honvédemlékmű, a béke és szabadság Emléktemploma, valamint az Isaszegi Sorsfordító Napok alkalmával évente megrendezett huszárparádé és csatajáték őrzik.
A település határában a 13. században is jelentős csata zajlott le: 1265-ben a későbbi V. István fényes győzelmet aratott apja, IV. Béla ellene küldött serege fölött. A csata után IV. Béla elismerte fia uralmát a keleti országrészben.
Egy év múlva a Nyulak szigetén mindketten esküvel erősítették meg az egyezséget.




Állomás

Isaszeg állomás a település nyugati széléhez közel helyezkedik el, de a vágányok még a házak között futnak. A felvételi épület földszintes, lapostetős. Vastagtörzsű platánfák mögé bújik, melyek nyáron kellemes árnyékot biztosítanak. Forgalmi szolgálat, váróterem, menetjegykiadás van, s egy kis büfé is üzemel a felvételi épületben.
Az épület mindkét oldalán gondozott park van, szabványos, vasbeton lábú padokkal és kerékpártárolókat is találunk itt. A kijárattól jobbra van a buszmegálló.

1937-ben elhelyezték az épülő új isaszegi Szent István-templom alapkövét.

Isaszegi huszárok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése