2018. január 4., csütörtök

Csodaszép Magyarország 362. Bánk

Bánk a Bánki tóval


Bánk

Szlovák hagyományok


Bánk Nógrád megye délnyugati részén található község. Fekvését, a táj jellegét a Cserhát dombjai határozzák meg. A település csak közúton közelíthető meg: a 2-es főútról Rétság után kell letérni a Bánkra vezető útra.
Szlovák tájház

Vasúton is elérhető volt a Diósjenő–Romhány-vasútvonalon, de 2007. március 4. éjféltől megszüntették rajta a személyforgalmat. A szomszédos települések Rétság, Felsőpetény és Romhány.
A török hódoltság idején a falu elpusztult, ezért szlovákokat telepítettek le ide, akik magukkal hozták nyelvüket és evangélikus vallásukat.
A Bánki Nyár rendezvénysorozat június első napjától augusztus végéig kínál látnivalót a Bánki-tó mellé érkezőknek, akik egyidejűleg a szlovák nemzetiségi tájházban a szlovákság múlt századi életével, bútoraival és tárgyaival is megismerkedhetnek.
Evangélikus templom

Az 1970-es években a Bánki-tó kedvelt környékbeli turistacélpont lett, ám a tavat és környékét az 1990-es évek elejére teljesen lelakták, tönkretették, a vize fürdésre alkalmatlanná vált. Ennek az állapotnak csak tíz évvel később, 2001-ben vetettek véget, mikor az önkormányzat rendbe hozatta a partot, illetve a tó medrét is kitisztíttatta.
Bánk és Felsőpetény között működött a Felsőpetényi Kisvasút, mely az ott működő kő- és agyagbánya által kitermelt nyersanyagot szállította Bánkra; a kisvasút, mely 2005-ig üzemelt, később egy-egy különleges alkalomkor személyszállítás is folyt rajta a sínek 2014-es felszedéséig.

Tó, Kalandpark


Az evangélikus templom 1783-ban épült. Az evangélikus temetőben egy régi templom alapfalai láthatók.







Wellness Hotel, Bánk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése