2017. június 3., szombat

Csodaszép Magyarország 269. Buzsák

Buzsáki himzés

      Buzsák

Boszorkányos falu

A Balaton melletti Nagy-berek szélén, a Kaposvár–Fonyód-vasútvonaltól néhány kilométerre.
Buzsák helyén a középkorban Akts és Magyari falvak feküdtek, és területe eredetileg a Somogyi vár tartozéka volt.
A községhez tartoztak: Buzsáki-major (azelőtt Bel-major), Kéka-puszta, Kistatárvár, Csiszta-puszta, Czeria-szőlőtelep és Kund-puszta is.
Buzsák, ez a több, mint 500 éves falu elsősorban Népművészeti Motívumai révén vált híressé é s ismertté országszerte.
"Boszorkányos"

A falu asszonyai ma is varrják a háromféle ősi hímzést. (Melyek a kék-piros, vagy fekete-piros fonallal varrt „vézás”, a „rátétes” és a sok színben pompázó „boszorkányos”.) Bárki megnézheti a szebbnél szebb darabokat, hiszen nyáron, az utcán 8-10 asszony is hímez egy- egy csoportban. A legszebb darabok mindháromféle hímzésből az 1997-ben épült Faluház állandó kiállításán és a Tájház múzeumában egész évben megtekinthetők.
Piros-kék, fekete-piros vagy piros-fehér hímzéseire elsősorban a „katykaringó”, a hajó és a babadíszítő elemek és motívumok, illetve ezek kombinációi jellemzőek.
"Rátétes"

A helyiek mind a mai napig megőrizték a dalmát, horvát és magyar kultúra keveredéséből keletkezett hímzési kultúrát és technikát. A nyári hónapok során a buzsáki lányok és asszonyok az utcán kisebb csoportokban hímezik a „rátétest”  vagy a  „boszorkányost”.
A szebbnél szebb terítők és egyéb díszhímzések a község faluházában berendezett kiállításon meg is tekinthetők.
A falu barokk templomában látható a helyiek Mária-szobra, amelyet a buzsákiak a maguk által elkészített, népművészeti motívumokkal díszített ruhákba öltöztetnek.
Jellegzetes buzsáki motívum, a tulipán, a szegfű, az árvácska, a levél,  a „katykaringó”, a páva és a galamb, valamint a szarvas.
A boszorkányos hímzést a buzsáki asszonyok házi szövésű vásznakra készítik.
Tájház

Nevezetességei
Buzsáki Tájház - Itt a török idők alatt betelepült, majd elmagyarosodott horvátok népi építkezését, népművészetét mutatja be. A tájház egy megőrzött módos parasztporta épületeiben van.
Fehér kápolna

Fehér kápolna - a település legrégebbi műemléke: egyhajós, félköríves szentélyű, romanikus stílusú – az Akts nevű, elpusztult középkori település plébániatemploma volt. 1704-ben készült, faragott szőlőindás, reneszánsz faoltára jelenleg a római katolikus templomban tekinthető meg.
Nagyboldogasszony római katolikus templom - 1791-ben szentelték fel, gazdag buzsáki hímzéssel készült miseruha- és oltárterítő-gyűjteménye országszerte ismert.
János hegyi műemlék présház

János-hegyi pincesor - műemlék, nádfedeles pincéiben a gazdák gyönyörű természeti környezetben kínálják boraikat. Ugyanitt Nepomuki Szent János 145 éve állított műemlék szobra is megtalálható
Csisztafürdő

A Buzsáktól 5 km-re található Csisztafürdőt 42 °C- os ásványi anyagokban gazdag hidrokarbonátos kénes gyógyhatású meleg vize miatt sokan keresik fel.



Revia - Lovasiskola

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése