2017. június 20., kedd

Csodaszép Magyarország 278. Szekszárd

Bodri  Pincészet


Szekszárd

Ötezer borospince városa

Mezőföld, Sárköz és a Dunántúli-dombság találkozásánál fekszik Szekszárd, a közel 40 ezres kisváros, amely joggal büszke borkultúrájára, híres szülötteire és néphagyományaira.
A kelták által épített kis települést a rómaiak Alisca néven, az itt húzódó hadi út fontos állomásává tették.
Újvárosi templom

A török uralom alatt szandzsákszékhely lett.
Evlia Cselebi 1660-ban tornyos várat, több fürdőt, négy mecsetet és a környező dombokon virágzó szőlőművelést jegyzett fel.
Szekszárd központja a Béla király tér, a történelmi városközpont legmagasabban fekvő pontja.
Középpontjában a római katolikus plébániatemplom épülete áll, ez Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. Elődjét 1794-ben tűzvész pusztította el.
Ékessége a négy domborművel díszített szószék.
Naponta háromszor (10, 12 és 17 órakor szólal meg a templom harangjátéka.
Vármegyeháza

A templom mellett ál az apáti székház, mellette pedig a városháza klasszicista épülete, amelyet 1846-ban adtak át, de hatvan évvel később a falai annyira megrepedeztek, hogy a képviselők kiláttak a réseken ezért 1905-ben átalakították.
A szomszédságban levő igazságügyi palota építéséhez a téglát Esztergomból szállították ide dunai uszályon. Az épületben börtön is helyet kapott, ami arról híres, hogy itt vezették be először a központi fűtést, valamint itt akasztották fel az utolsó női elítéltet Magyarországon.
A vármegyeháza az ország egyik legvédettebb épülete. Itt működik a megyei levéltár, itt tekinthetők meg a bencés apátság romjai, és itt látogatható egy Liszt Ferenc emlékkiállítás is.
Garay tér

A Garay tér központjában áll annak a Garay Jánosnak a szobra, aki a Háry János figurája révén vált halhatatlanná és aki először használta a bikavér szót a négy (sőt a középkorban nyolc) borból előállított specialitás jellemzésére a  Szegzárdi bordal című versében.
A téren áll Magyarország egyetlen német nyelvű színháza, a Deutsche Bühne.
Patakoccintás:
A Garay szobortól mindössze kétpercnyi sétára a Háry János szobor különös szertartás színhelye a városi borfesztiválok idején: ilyenkor a borrendek díszruhás tagjai a Szent István téren álló szoborhoz vonulnak, hogy patakoccintással ( a nagyotmondó Háry János lovának patájához koccintva poharukat) ünnepeljék a zamatos szekszárdi borokat.
Kilátó

Szekszárd egyik legszebb épülete az egykor mór stílusban épült zsinagóga, ma a Művészetek Házaként képzőművészeti kiállítások és koncertek otthona.
A Kálvária hegyen magasodó Kilátó szobor, amelyről fenséges panoráma nyílik a városra, a várost övező csaknem ötezer borospincére.
Szekszárd egyedi látnivalója a Prométheusz-szoborcsoport, valamint a plébánia-templom különleges szépségű orgonája.


Babits szobor a szülőháza előtt

A Babits utca elején szinte érintetlenül áll a költő 1780-ban épült szülőháza.










Szekszárdi strand

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése