2017. június 13., kedd

Csodaszép Magyarország 274 Zalavár

Emlékmű


Zalavár

Legrégebbi templomromunk

Történelmi Emlékpark

Zalavár már a középkorban ismert és lakott település volt.
Nagy Károly frank uralkodó ugyanis Pannóniát is birodalmához kívánta csatolni, ezért
798-ban megbízta Am salzburgi érseket, hogy térítse meg a keresztény hitre az itt élő avarokat.
Ennek érdekében templomokat is emeltetett a vidéken.
Ezek egyikének romjait tárták fel régészek Zalaváron, s tették láthatóvá a falu határában.
Róm.kat templom

A templomrom a Magyarország területén található Egyik legrégebbi Keresztény Emlék
(csak a pécsi ókeresztény sírkamrák korábbiak).
 Ebben az időben több, mint harminc templom épült a nyugati országrészben, ebből csak Zalaváron – amely az avar birodalom bukása után Pribina szláv fejedelem székhelye lett -
három is.
A IX. sz.-ban a szláv Pribina Nyitráról elmenekülve a frankoktól kapott hűbérbirtokot, majd határgrófi rangot a Zala mentén. A folyó árterületén telepedett le és építette ki székhelyét, melynek jelentőségét az adta, hogy évszázadokon keresztül itt volt az egyedüli átkelőhely a folyón. Pribina a Várszigeten erődített települést hozott létre, és templomokat emeltetett.



Cirill és Metód

Később 866 és 870 között itt térített Metód szerzetes (aki Cirillel együtt Európa keleti felén  terjesztette a kereszténységet, valamint megalkotta a cirill betűs írást), ám tevékenységüknek jószerivel nyoma sem maradt, mire a magyarok e tájékra érkeztek.
Az Árpád-korra már csak romjai maradtak az egykori Karoling-kori templomnak, amelynek köveit minden bizonnyal fel is használták annak a piciny templomnak az építéséhez, amely a templomrom közelében ma is áll, s amelyet a közelmúltban példásan helyreállítottak.
Első királyunk, Szent István 1019-ben ugyanitt bencés apátságot alapított, s ez lett a királyi megye központja. A török veszély elől a bencések elmenekültek. A kolostort és a templomot várrá alakították át. A kolostorerődítmény sorsát I. Lipót császár pecsételte meg, amikor a többi magyar erősséghez hasonlóan Zalavárt is fölrobbantatta. Attól kezdve rohamos pusztulásnak indultak a megmaradt falak, mert a visszatelepülő lakosság kőbányának használta a helyet.
Kis Balaton Ház kiállítás

A Kis-Balaton élővilágát, valamint a helyi történelem emlékeit bemutató múzeum bejáratához közel áll a két térítő szerzetes tiszteletére emelt emlékmű is.
Vizi játszótér


Vizi játszótér









A zalavári „vízi” játszótér a Kis-Balaton bemutató központ szomszédságában áll egy jól gondozott és egyedi játékokkal ellátott játszótér közepén. Cipő le és indulhatott a vizezés. Mitől vízi a vízi játszótér? Attól vízi, hogy egy karos kútból kell a vizet felpumpálni, városi gyerek ilyet keveset látott, a használatát is meg kellett mutatni, de aztán nagy élmény volt, ahogy a hűvös víz előtört a kútból. A „kemény” munkával kinyert víz innen különböző nagy tálakba, medencékbe gyűlt és innen a gyerekek irányíthatták a víz útját és terelhették a folyó mederbe. Van itt billenő víz terelő, tekerős zsilip, gát, aranymosást imitáló modern szerkezet –legalábbis szerintünk az volt -, pici tó, Leonardo által lerajzolt „spirálos” vízkiemelő szerkezet.

Kányavár sziget

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése