2017. június 10., szombat

Csodaszép Magyarország 273. Zalakaros

Gránit Gyógyfürdő


Zalakaros

A legkisebb város

A Kis-Balatontól délre, a megye délnyugati részén, Keszthely és Nagykanizsa között festői környezetben fekszik hazánk egyik legnépszerűbb gyógyfürdőhelye, Zalakaros.
A 18. században mint mezővárost említik a települést, amely azonban csak a környező mocsarak 19. század végi, elsősorban a Déli Vasút megépítéséhez köthető lecsapolását követően indulhatott kisebb fejlődésnek.
Légifotó

A mindössze 1700 lelket számláló (legkisebb magyar) város Gyógyító Forrása 1962 óta ismert, ekkor bukkantak ugyanis olajkutatók a telepölés 96 Celsius fokos hévízére.
A 32-36 fokosra lehűtött vízben 36 féle elem és vegyület „gondoskodik” arról, hogy a fürdőzők felfrissülhessenek, s bajaikra – kimerültség, reuma, illetve izületi, idegrendszeri és nőgyógyászati betegségek – gyógyírt találjanak.
A Gránit Gyógy- és Termálfürdő nemzetközi hírű gyógylétesítmény.
A 2000-es évek fejlesztéseinek köszönhetően a gyógy- és élményfürdő jelenleg Magyarország hatodik legnagyobb ilyen jellegű intézménye, ahol az egészséges családokat, a gyermekekkel érkezőket is szívesen fogadják.
Arborétum park

Aki Zalakarosra érkezik, annak rögtön feltűnik, hogy a város virágos, tiszta, és ápolt parkjai sétákra, pihenésre csábítanak. A Kertmozi körüli Arborétum, az EU-park és társaik szebbnél szebb szobrokat, köztéri alkotásokat rejtenek.
Garabonciás Kalandfarm

Történelmi Kalandpark a Garabonciás Farmon - Új, Zalakaroshoz kötődő turisztikai attrakció!
A kilátóból csodálatos panoráma tárul elénk. Jó idő esetén tisztán látható a Kis-Balaton, illetve a Balaton-felvidék
Kilátó

Szent Anna templom az Ófaluban található.
Helyén már a 13. sz.-ban is állt templom. A szent Anna templomot 1866-ban közköltségen építették fel. Falfestményeit Kovács Gyula festette 1970-ben.  Régi szobraihoz érdekes történet fűződik. A keresztút Prokop Péter munkáinak másolatai.  A templom előtti kőkereszt 1891-ből való.  Érdemes körülnézni a környéken, régi stílusú, szépen rendbe hozott házakban és kerítésekben gyönyörködhetünk.
Szent Anna templom

Az új templomot 2006. ápr. 23-án szentelte fel Balás Béla megyéspüspök Szent Fausztina tiszteletére. Hazánkban ez volt az első ilyen nevű templom. Tervezője Hent László építészmérnök. A tiszta téglaépület árnyas fenyőfák között áll.
Új templom

Szent Fausztina ereklyéjét is elhozták ide Krakkóból
Szent Orbán, a szőlő- és a bor védőszentje. A fából készült szobor alkotója Nyikolaj Gepard /1996/. Ünnepét május 25-én tartják. Ha a fagyosszentek utolsó napjaiban vigyáz a szőlőre, megünneplik, ha nem, akkor megveregetik szobrát.
Az Alsó- és Felsőhegyben érdemes kirándulni, mivel számos régi, hagyományos pincét találhatunk errefelé.  Jó részét már fel is újították.
Szent István és Gizella szobra

A bronz szobrot 2000-ben, a millennium évében avatták fel. Alkotója Béres János. Az alkotást a Napgyugat közben csodálhatjuk meg.
A szobor utal a régóta fennálló magyar-bajor barátságra is.


Szent Orbán szobor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése