2017. május 31., szerda

Csodaszép Magyarország 268. Balatonszentgyörgy

Csillagvár


Balatonszentgyörgy

Vadászházból  „végvár”
Balatonszentgyörgy a Balaton délnyugati csücskénél fekszik, a Zala folyó és a 7. sz. főközlekedési út között, a Kis-Balaton Természetvédelmi Terület határában.


Templom
 A község a déli Balaton-part és Somogy megye kapuja. Aki a Budapest-nagykanizsai főút felől érkezik hozzánk gépkocsival, a Somosi dombtető gyönyörű panorámája fogadja. Elérhető távolságban ott csillog a Balaton víztükre; kicsit lejjebb a völgyben már Balatonszentgyörgy látható, a házak közül kiemelkedő római katolikus templomával.
Vasútállomás

A település a Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonal mellett található. Innen indul a Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vasútvonal.
Római és népvándorlás kori leltek is bizonyítják, hogy Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta között ősi, balatoni átkelőhely volt. Területükön az első ismert helységnév a Besenyő, a honfoglalás utáni időből
.Szentgyörgy S. Georg módon írva szerepel a 16. századi térképen. Névadó templomával először 1298-ban került oklevélre. A templom a mai temetőben állt. A 15. században Mentő-Szentgyörgy és Sárköz-Szentgyörgy alakban fordul elő.
Mai nevével 1722-ben alakult községgé. Addig Balatonberény pusztájaként szerepelt.
Battyánpusztai Kastély

A Balatontól néhány kilométerre, az egykori római kereskedelmi út mentés fekvő község nevezetes látványossága az 1820-23-ban emelt Csillagvár,, Festetics László egykori erődszerű vadászlakában ma a végvári életet bemutató kiállítás látható.
Balatonszentgyörgytől alig 1,5 km távolságra fekszik Battyánpuszta, mely közigazgatásilag Balatonszentgyörgy település része.
A battyánpusztai kastélyt és a hozzá kapcsolódó uradalmi épületeket 1945-ben államosították. Itt működött a Balatoni Nádgazdasági Vállalat, illetve a Dunántúli Nádgazdaság battyánpusztai telephelye, melyben az építkezéseknél használt nádszövetet és nádpadlót gyártották.
 
Strand
Az 1990-es évek közepén egy német vállalkozó megvásárolta és felújíttatta az épületet. és a fűrészüzemet is tovább működtette.
Csillagvár Múzeum
Családok kedvenc kirándulóhelye
Állandó kiállítás: Európa legnagyobb plüssmaci kiállítása és középkori életpanoptikum. Másfél hektáros pihenőpark, parkoló, csárda. 
Gulyás Csárda

A közel másfél hektárnyi bekerített területen várjuk vendégeinket. A volt grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit.
Gulya Csárda: Balatonszentgyörgy határában, Keszthelytől 12 km-re, a 76-os főút mellett található. Közel van a sármelléki Fly Balaton repülőtér (kb. 10 km), valamint az M7-es autópálya két lehajtója is. A Balatont körbeívelő kerékpárút itteni szakasza az étterem előtt kanyarogva szeli át a tájat. A bicajosok számára külön menüajánlattal kedveskedünk.
Amíg az ételre várnak, a gyerekek sem unatkoznak! Az éttermet hatalmas, füves-fás terület öleli körbe – biztonságos távolságra az úttól. A füves területen az önfeledt szórakozást a játszótéren fából készült szabadtéri játékok és homokozó biztosítják. Az étterem tetején kis kilátó található, ahonnan gyönyörű panoráma tárul Balatonszentgyörgyre; a közeli Kis-Balaton Természetvédelmi Területre; a híres-nevezetes, közelben legelő szürkemarha gulyára.
Magyar szürke


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése