2017. június 29., csütörtök

Csodaszép Magyarország 282. Nagyatád

Szoborpark


Nagyatád

Fürdő  és  fasor
A parkok, szobrok és fürdők városa

Nagyatádot a honfoglalás idején alapította a Horka nevű törzs, de a leletek tanulsága szerint a terület már az ókorban is lakott volt. A település neve a török eredetű ata (atya) szóból származik. Nagyatád első írásos említése 1190-ből való. A korai falu a mai város északi részén, a Kápolna utca környékén települt. Első okleveles említése 1382-ből való, ekkor Populi et cives in villa Athad néven hivatkoztak rá.
Szent kereszt róm.kat. templom

Somogy délnyugati térségének legnagyobb települése a megye talán legszebb, az ezredfordulón felújított gyógyfürdőjéről vált híressé.
1941-ben Nagyatádhoz csatolták Bodvica, Henész és Kivadár községeket.
A város büszke vadgesztenye- és hársfasorára és a rengeteg értékes fafajra
(közülük külön említést érdemel a kínai császárfa), amelyek a város parkjaiban találhatók.


 
Szoborpark
Több, mint hatvan nagyméretű, fából készült műalkotás várja a látogatókat a Nemzetközi Faszobrász Alkotótelep szoborparkjában.
A helybeliek és a turisták kedvelt kirándulóhelye a város közelében fekvő
Baláta-tó, illetve a vadállományáról híres Kaszói erdő, amelyben kisvasút közlekedik.
A Baláta-tó több ritka élőlény otthona, ilyen a lebegő hínár rovarfogó növénye, az aldrovanda; jellemző ritka halfaj a lápi póc és a réti csík.; a környező erdőkben pedig a keresztes vipera fekete változata is előfordul.
A város legrégebbi épületegyüttese a barokk római katolikus templom és volt ferences kolostor.
Ferences rendház

A ferencesek kezdetben a fatemplomot használtak, majd 1751-ben tették le az új rendház alapkövét. 1759-ben a szentély építésével megkezdődött az új templom falainak felhúzása is. A ma is látható klasszicista torony 1844-re készült el.
A város szélén, a Göröndi út és a Malom árkot kísérő erdősáv közötti lankás területen kialakított szoborparkban álló, közel 60 szobor együttes látványa feledhetetlen esztétikai élményt nyújt a látogatóknak. Minden évszak és napszak más és más látványt tár elénk és minden idelátogatót megérint a `Hely Szelleme`. Nagyatádon az év bármely napján megtekinthető a szabadtéri szoborgyűjtemény. Magyar, és a föld számos országából ideérkező művész gyarapította a Szoborpark szabadtéri gyűjteményét, akik részt vettek a nemzetközi faszobrász alkotótelep munkájában.
Mándl kastély

A valaha szép kastély nagyon elhanyagolt állapotban van. A nyílászárók bedeszkázva, beázások, vakolat és tégla hullások. A hatalmas park tele gyönyörű fákkal, elbozótosodva, gondozatlan






Triatlon verseny

Nevezetességek
Minden júliusban Nagyatádon rendezik Magyarország egyetlen hosszú távú triatlonversenyét.
Ferences kolostor
Szent Kereszt Plébániatemplom
 Szent Rókus Kápolna
Mándl kastély
Szoborpark
Nagyatádi Termál- és Gyógyfürdő: A Széchenyi tér parkjában épült létesítmény, 2007-ben újították fel.

Székelykapu a Parkban

 
Henészi kápolna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése