2017. június 23., péntek

Csodaszép Magyarország 279. Mohács

Történelmi emlékhely


Mohács

Gyászos emlék,  busóünnep

Új-Mohács kompkikötő

A Duna útja Bajánál két ágra szakad. A szélesebb Duna-ág délnyugati irányt vesz, majd derékszögben délkeletre fordul. A keskenyebb dél felé folytatja útját. A két ág a horvátszerb határon találkozik ismét. Ahol a szélesebb, az „öreg” Duna elfordul, ott fekszik Mohács.
A város nevének eredete ismeretlen. A helynévkutatók között különböző nyelvészeti találgatások születtek. Mohács nevét a történelem során többféle írásmódban használták. A városnév a honfoglalás előtt itt élő népek adománya lehet. Az indogermán eredetű ’’mu’’ és a ’’hats’’ szó együttesen ’’(muhats)’’ földvárat jelent.
Ez Magyarország legdélebbi Duna-parti települése. 

Busójárás
A város egyik legfőbb nevezetessége az évente megrendezett, ezrek által látogatott busójárás, amelyet 2009-ben felvettek az UNESCO szellemiörökség-listájára
Az ország déli dunai kapuja elsősorban az 1526-os csatavesztésről ismert, ám Mohács ma nyüzsgő város, kellemes parkokkal és számos kulturális lehetőséggel.
 Műemlék épületek közül kiemelkedik a Széchenyi téren látható Fogadalmi Templom, amelyet a mohácsi csata 400. évfordulójára emlékezve emeltek neobizánci stílusban.
Alapjaiba 3000 magyar község, 52 város és 25 megyeháza udvarából származó egy-egy kilogrammos emlékföldet helyeztek el a nemzeti összefogás szimbólumaként. (Ez az összefogás hiányzott 1526-ban!).
Háromleány

Az együtt élő nemzetiségek és magyarok összefogását jelképezi a városháza előtti zászlórúd mellett egy magyar, egy német és egy délszláv népviseletbe öltözött női bronzalak.
Átellenben, az iskola előtt három férfialak a szerb megszállás alóli felszabadulás emlékére készült.
A városháza mögött kapott helyet a Kanizsai Dorottya Tájmúzeumban népművészeti alkotások mellett a mohácsi csatát bemutató kiállítás várja a látogatókat.
A várostól délre (9 kilométerre) a csata színhelyén létesített parkot 1976-ban avatták fel. A monumentális kapu bronzelemeit tizenötezer szegeccsel állították össze (az elesettek számát szimbolizálva).
Mohácson a sokácok (délszlávok) farsang végi „alakoskodásának” népszokása máig fennmaradt, és a város idegenforgalmi látványosságává vált.
A busójárás eredeti jelentése téltemetés, gonoszűzés, termékenységi szertartás.
A helyi monda szerint a famaszkos-állatbőrös, zajt keltő emberek űzték ki a városból a törököket.  (Ennek nincs történelmi alapja, mert a török hódoltság idején Mohácson csak gyér számban éltek sokácok.)
Kapu tizenötezer szegeccsel

Minden év februárjában tartják a busójárást. A hagyományok szerint az asszonyok ilyenkor farsangi fánkot készítenek, a férfiak pedig felöltik a maszkjukat, kifordított báránybundájukat, kézbe kapják kereplőiket, busó-kürtjüket és botjukat, s kezdetét veszi a hatnapos mulatság.

A mohácsi csata mindössze egy futballmérkőzésnyi ideig tartott: másfél óra alatt dőlt el a csata és ezzel százötven évre Magyarország sorsa.
S valóban a mohácsi tragédiánál aligha érhet egy nemzetet nagyobb veszteség, így joggal szól a közmondás :”Több is veszett Mohácsnál!”
Vasutállomás

Vasút: A várost a Villány–Mohács-vasútvonalon lehet megközelíteni, amely 1857-ben készült el Mohács és Pécs között, és akkor a mai Magyarország 2. személyszállítási vasútvonala lett.
A város és Újmohács között már régóta jár a mohácsi komp fél óránként. 2007 októberében adták át a mohácsi határkikötőt, mely az Európai Unió egyetlen folyami határkikötője.

A temető              
Székely Bertalan:
II. Lajos holttestének megtalálása
 
ZORA Néptáncegyüttes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése