2017. június 8., csütörtök

Csodaszép Magyarország 272. Fenékpuszta







Kastély

Fenékpuszta

Egykor római központ volt

Fenékpuszta Keszthely város városrésze. A Zala torkolatától északra fekszik.
Fenékpuszta területén találhatóak a római kori Valcum erődítmény romjai. Részben a római romok fölé épült a felújításra szánt Festetics-major.
Major
A korábbi régészeti feltárások szerint az a hely, amelyet ma Fenékpusztaként ismerünk, már a rézkorban is lakott volt. A Zala folyó közeli torkolata vonzotta az embereket a Balaton közelségébe, amely akkor még tovább terpeszkedett dél felé.
A Kr. u. 2-3. században vált jelentőssé az akkor már Valcumnak nevezett település, hiszen itt keresztezte egymást a provincia két jelentős kereskedelmi és hadi útvonala: az Adriától Aquincum és a Savariától (Szombathely) Sopianae (Pécs) felé tartó út.
MÁV Megálló
Az erődváros annyira jól védhetőnek bizonyult, hogy lakosai helyben maradtak a rómaiak távozása után is.     456-tól a keleti gótok székhelye lett a település, később az avarok germánokat és bizánciakat telepítettek ide. 630 táján ugyan elhagyták a lakók a várost, ám a nyolcszázas években ismét beköltöztek az oltalmazó falak közé.
A települést végül a 10. század elején a honfoglaló magyarok pusztították el.
A terület újabb virágzásáig több mint hétszáz év telt el.
Festetics Kastély
A 18. század elején az antik romoktól alig néhány száz méterre a bécsi udvar spanyol lovasiskolát létesített – ezt vásárolták meg 1739-ben a Festeticsek, Fenékpuszta gazdasági épületeit, s később a kiskastélyt 1820-ban kezdte el építtetni a Festetics család.
A jelenleg szánalmas állapotban álló kastélyt idén kezdik el felújítani, s egy lovas turizmusra alapuló centrumot akarnak kialakítani versenypályával s szállodával együtt, ahol futamokat is rendeznének.


Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház  
A község az otthona a Balaton- felvidéki Nemzeti Park  kis-balatoni térségének.
Itt látható a Központi Kutatóház.
A Nemzeti Park dolgozói fenékpusztai központjukban fogadják a természetbúvárokat, majd innen indulva kalauzolják a csoportokat a berek legizgalmasabb részeire.
A kicsiny faluban érdekes történelmi tárlat őrzi a rómaiak egykor itt létesült erődítményének emlékét


Valcum romjai 
Matula kunyhó a Diás szigeten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése