2017. június 25., vasárnap

Csodaszép Magyarország 280. Siklós

Siklósi vár


Siklós

A legdélebbi város

A siklósi vár egyike hazánk legjobb állapotban megmaradt középkori erődítményeinek. A török ágyúk megkímélték, és I. Lipót osztrák császár sem romboltatta le.
Igazi mediterrán vidék. Országos szinten itt a legkevesebb a fagyos téli nap, s ezen a vidéken számlálják a legtöbb forró nyári napot.
Siklós dombjain már a kőkorszaki ember is megfordult, a 3-4. századi illírek, kelták után a rómaiak lakták e vidéket, akik Serena néven alakítottak katonai telepet.
Siklós nevét 1154-ben és 1251-ben említik az oklevelek, amikor a Kán nembeli Suklos család ide helyezte birtokának központját. 
Malkocs bej dzsámija

A siklósi vár falain 700 éves múltjának szinte minden stílusjegye fellelhető a román kori ablakoktól a hazai gótika tán legdíszesebb erkélyén, a 15. századi várkápolnán, a reneszánsz kapuerődön és a felvonóhídon át a barokk várkastélyig.
„1482-ben, amikor kihalt a Garay család, Mátyás király Soklos várát és mezővárosait Baranya megyében, minden tartozandóságaikkal együtt egyetlen fiának, János liptai hercegnek és hunyadi grófnak adományozta.”

1515-től Perényi Imre kezébe került a birtok s az ő nevéhez fűződik az épületegyüttes reneszánsz stílusú átépítése.
Perényi második felesége, Kanizsai Dorottya volt az, aki eltemettette a mohácsi csata áldozatait.
Kanizsai Dorottya

Kanizsai Dorottya (1490-1532 után) a 15. és 16. században élt magyar főúrnő, Kanizsai Miklós soproni ispán leánya. Születésének és halálának körülményei ismeretlenek. A források utoljára 1532-ben említik.Előbb Geréb Péter nádorhoz ment férjhez, majd annak halála után a szintén nádor Perényi Imre felesége, Perényi Ferenc püspök (†1526) és Perényi Péter mostohaanyja lett.Nyilvános iskola híján a nemesi családok leányaikat híres főúri asszonyokhoz adták nevelőbe – Kanizsai Dorottya háza messze földön ismertté lett. A lányok nemcsak a korabeli tudnivalókat sajátították el, hanem emberségre, helytállásra is nevelte a nagyasszony példája őket. Második férje halála (1519 februárja) után visszavonultan töltötte az életét. A szegények és elesettek támogatója volt.A mohácsi csata (1526. augusztus 29.) után Perényi Ferenc holttestét keresve, a környék papjai és 400 jobbágya segítségével közös sírba tétette az elesett hősöket, megadva a végtisztességet nekik. Utolsó éveit Sárváron töltötte testvére gyermekének nevelésével.
A vár


Szulejmán 1543-ban, háromnapos küzdelem után foglalta el a jó állapotú várat, majd közel másfél évszázadon át erődként használták.
A 18. század végén Benyovszky Lajos, a világutazó Benyovszky Móric dédunokája vásárolta meg az épületegyüttest.
1940-től állami kézben van, ma vármúzeum.
A török időkben hét dzsámi működött a városban, ám a 19. századra mind eltűnt, köveit lakóházak építésére használták fel. 
A dzsámi egykori képe

Ma egyedül Malkocs bej dzsámija látható, melynek restaurálása olyan magas színvonalon sikerült, hogy a város 1993-ban Europa Nostra-díjat kapott érte.

1401-ben a Garai vezette bárói liga öt hónapon át a várban tartotta fogva Zsigmond királyt míg alá nem írta azt a szerződést, amelynek értelmében az ország sorsát érintő kérdésekben csakis az ő egyetértésükkel határozhat.
Szebb időket megélt állomásépület 


A Tenkes kapitánya játékfilm nagy részét a siklósi várban forgatták, s ennek emlékére egy panoptikumot rendeztek be a vármúzeumban.
Tenkes a közeli hegy neve.
Joó Pincészet cégére
 
Gózoni kert              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése