2017. június 26., hétfő

Csodaszép Magyarország 281. Kaposvár

Csiky Gergely Színház


Kaposvár

A festők városa

Kaposvár számos múzeummal és termálfürdővel is várja az ideérkezőket.
Itt született több híres festőnk, s a helyi teátrum az ország egyik legjelentősebb színházi alkotóműhelye.

 
Díszkönyv
A város neve a „kapu” és a „vár” szóösszetételből származik, a mocsaras Kapos-völgyben a 13. században felépített várra emlékeztet.
A Kapos folyó két oldalán fekvő város a régió egyik gazdasági és kulturális központja.
A várost először 1009-ben említik. 1061-től egyházi központ szerepét töltötte be, majd a 13. században felépült a vára is, amely a török időkben egyre fontosabb szerephez jutott.
Egyetem

Kaposvár mára a Dunántúl egyik legjelentősebb városa lett. Gazdasági, kulturális és sportközpont, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Egyetemével, sokrétű oktatási rendszerével, diákok ezreivel igazi iskolaváros.
Itt látta meg a napvilágot Rippl-Rónai József és Vaszary János festő, Kónyi Manó (Deák Ferenc beszédeinek gyorsírója, összegyűjtője és későbbi magyarázója) vagy a tragikus sorsú Nagy Imre.   Nem itt született de több szállal kötődik a városhoz Csokonai Vitéz Mihály is.
Vasútállomás

A város épületei egyenként nem képviselnek kiemelkedő építészeti értéket, de összességében kellemes, szerethető városképet alkotnak.
Kaposvár – Somogyország fővárosa – 2004-ben arany minősítést kapott Franciaországban, az európai virágos városok és falvak versenyén.


Városháza

A főtér egyik meghatározó eleme a neoreneszánsz stílusú városháza, színes üveg-ablakaival és díszes faburkolattal.
A másik jellegzetes épület az 1734-ben emelt Nagyboldogasszony templom, 1993 óta püspöki székesegyház.
A templom mellett állították fel a fertőrákosi mészkőből készített Mária-oszlopot (1770 körül), amely egykor a Festetics család tulajdona volt.
A szökőkútjaival mediterrán hangulatot idéző főtér dísze még a névadó Kossuth Lajos szobra.
A belváros ékköve még a szecessziós stílusú Csiky Gergely színház.
Az egész évben működő, 60 Celsius fokos vize (1960-ban tárták fel) bizonyítottan hatásos keringési, mozgásszervi és gyógyászati panaszok kezelésére.
A Róma hegyen, Rippl-Rónai József egykori lakóházában (volt vármegye házában) találhatók a művész festményei.
Vaszary János munkássága előtt tiszteleg a Vaszary Képtár. Itt található Somogyi Győző 53 királyportréból álló  Magyar királyok arcképcsarnoka.
Nagyboldogasszony templom

Egyéb látnivalók:   Ásványgyűjtemény,   öntöttvasgyűjtemény, Somogyi Sportmúzeum, vasúttörténeti kiállítás, Kaposfüredi Galéria és Szoborpark, Üveg Alkotótelep, Kaposszentjakabon  a 12. századi bencés apátság romjai (jelenleg múzeumi kiállítóhely)


 
Bencés apátság romjai










A Gugyuló Jézus-szobor Kaposvár egyik legrégebbi szobra, műemléki védelem alatt áll.
Gugyuló Jézus a Római hegy lábánál

 Az 1721-ben készített, fából készült szobor Jézus Krisztust ábrázolja igen különleges módon: ülő testhelyzetben – innen ered a szobor népies elnevezése.


 
Gugyuló Jézus a Városházán


A szobor készítője ismeretlen. 1721-ben állították fel a képoszlopot a mai helyén, benne a szoborral, amely ott állt ezután csaknem 300 évig. 1994-ben a város önkormányzata az Országos Műemlékvédelmi Hivatal segítségével felújíttatta, azonban 2003. június 3-áról 4-ére virradó éjjel a szobrot ellopták. Szerencsére a rendőrség még abban a hónapban megtalálta, s azután többé már nem helyezték vissza az utcára. A „kaland” során megrongálódott lábfejét restaurálni kellett, ezzel egy időben másolat is készült a róla, az eredetit áthelyezték a Városháza első emeleti lépcsőfordulójába. 2006 februárjában ismét ellopták a Csalogány utcai szobrot, de így az már nem az eredeti volt.
Zsolnay kút
 
Napkerék az Európa parkban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése