2017. június 7., szerda

Csodaszép Magyarország 271. Marcali

Kastély


Marcali

Belső-Somogy központja

A Balatontól 14 km-re délre, a 68-as főút és a 37-es számú Somogyszob–Balatonszentgyörgy vasúti szárnyvonal mellett fekszik (A vonalon 2009. december 13-a óta szünetel a személyforgalom.).
1455-ben Szent Aniamus tiszteletére szentelt plébániatemplomát, valamint a város mellett Szent Domonkos tiszteletére emelt pálos kolostorát is említették az oklevelek.
1448-ban már városi kiváltságokat is élvezhetett, 1494-ben pedig iskolája is volt.
Marcali templom

A település legrégebbi épülete a középkori falakra épült késő barokk, korai klasszicista stílusban felújított-újjáépített templom.
Az egykori járásbíróság és börtön épületében ma Helytörténeti Múzeum működik, amely a környék néprajzi  és ipartörténeti emlékeit mutatja be.
Első gyógyszertárát 1797-ben alapította meg duliczi Duliczky János gyógyszerész Szentháromság néven. Unokája 1873-ban eladta Kőrös Viktornak, majd létrehozta a nemesvidi Megváltó nevű gyógyszertárat.

Bernáth Aurél Galéria

A város híres szülötte Bernáth Aurél, emlékét a Galéria ápolja, amelyben a híres festő képei mellett időszakim kiállítások tekinthetők meg.
Marcali ezen kívül a gyógyulni vágyóknak is eszményi célpontjuk, strandjának vízében elsősorban a mozgásszervi betegségekkel küszködők remélhetnek enyhülést.
Marcali egykor katonaváros volt. A laktanya helyén jelenleg üzletek, lakóépületek és piac található, valamint a volt tiszti étkezdében működik a Helyőrségi Klub.
Marcali sportegyesületei több sportágban is jól szerepeltek már régóta. Itt kezdte pályafutását a későbbi sokszoros újpesti válogatott, olimpiai bajnok Bene Ferenc is.
Női kézilabdában egy évig NB I-es csapata is volt a városnak.
Gyógyfürdő és Szabadidő központ

Nevezetességei:
 Széchenyi-kastély (ma kórház)

Kandler Cukrászda
Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár

Széchenyi Kastély

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése