2018. február 28., szerda

Csodaszép Magyarország 385. Százhalombatta

Dunamenti Erőmű


Százhalombatta

Négyezer éves halomsírok

Százhalombatta Budapesttől 27 kilométerre fekszik, délnyugati irányban, a Duna nyugati partján, a „Mezőföld csücskében”. A Benta-patak itt folyik a Dunába. A Budapest–Pusztaszabolcs-vasútvonal mentén fekszik két vasútállomással (Százhalombatta vasútállomás illetve a Dunai Olajfinomító mellett lévő Dunai Finomító vasútállomás).
Vasútállomás

A hallstadti (régészeti) kultúra idejéből származó halomsírokról elnevezett város történelméről átfogó képet nyújt a település római kori nevét (Matrica) viselő múzeum.
Itt – a régészeti, néprajzi és helytörténeti kiállításon – 4000 év történelme elevenedik meg a bronzkortól napjainkig.
A Régészeti Park  (kora vaskori halomsíros temető) az ország első őskori szabadtéri múzeuma.  Rekonstruált bronz- és vaskori házaiban a látogató edényeket, ékszereket készíthet, szőhet, fonhat, őskori lepényt kóstolhat.


Helyreállított halomsír

Egy eredeti helyén helyreállított, 2700 éves halomsírban pedig hang- és fény- effektusokkal kísért multimédiashow  keretében mutatják be a korszak temetési szertartását.
Ennek a vaskori sírnak a faszerkezete teljesen épen maradt meg.
A faluba települt szerbek templomát 1750-ben emelték, ikonjai 1770 körül készültek.





Szent István templom

A római katolikus templom az 1990-es évek közepén, Makovecz Imre tervei alapján épült.
A város neve egybeolvadt a határában elterülő hatalmas erőművel és kőolaj-finomítóval. Ennek 200 méteres vasbeton kéményei, vezetékei, csövei, égő gáz-fáklyája már messziről is jól kivehetők, egyben jelzik a város elhelyezkedését.
Este elhaladva az erőmű mellett, egyedi látvány tárul az utazó elé: a megannyi fénytesttel megvilágított üzem olyan hatást kelt, mintha önálló város volna.

Óváros, kat. templom

A legenda szerint a Tárnok-patak völgyében zajlott le a sorsdöntő csata a rómaiak és a hunok között,   amelyben 120 ezer hun, 210 ezer római katona esett el.            A monda szerint Detrik (szász barbárok fejedelme) és Macrinus Potentiánál megütközve a hunokkal azokat a Tárnokvölgybe szorította vissza.
 A hagyomány szerint itt temették el Kevét (Keveháza-Kajászó), Bélát és Kadosát. A Batta név először 1318-ban fordul elő oklevélben. A 19. század elejéig a falu neve Százhalom (Szászhalom? Sok szász halott?), Batta a mellette fekvő puszta. A Batta név állítólag török eredetű és „itatót” jelent
Arany János  Keveháza című költeményében írja le a véres ütközetet.
Régészeti Parkban

Nevét a 123 vaskori halomsírról (kurgán) kapta. A Matrica (ejtsd: "mátrika") katonai erődöt feltárták. A Matrica múzeum a feltárt gazdag régészeti leleteket mutatja be a történelem előtti időktől kezdve. A Régészeti Park egy látogatható feltárt halomsírral és a mellette kialakított őskori skanzen rekonstruált rézkori és vaskori házaival, kemencéivel egyedülálló látnivaló Magyarországon.
Az újváros római katolikus temploma Makovecz Imre értékes alkotása, míg a közelében levő református templomot Finta József tervezte.


Régészeti Park, skanzen

Szintén „látványosságként” a város fölé magasodik az 1960-ban épült Dunamenti Erőmű három 207 méter magas kémény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése