2018. február 23., péntek

Csodaszép Magyarország 383. Szigetbecse

Emlékmúzeum


Szigetbecse

André Kertész emléke

A Csepel-sziget déli részén, a Ráckevei-Duna holtága mellett fekszik, a fővárostól mindössze 48 km-re.       Budapestről tömegközlekedéssel a Közvágóhídról induló Ráckevei HÉV-vel, majd Ráckevéről a Volánbusz helyközi autóbuszjáratával érhető el.
Szt István templom emlékhely

A helység a nevét a területét egykor birtokló Becse nemzetségről kapta, s ilyen néven már a 12. századi krónikák is megemlítik.
1479-ben Hunyadi Mátyás özvegye, Beatrix királyné tulajdonaként említik a falut.
A falunak 1946-ig szinte 85%-ban német lakossága volt. Jelenleg is nemzetiségi település, magyarok és svábok lakják.
Szigetbecsén ma is ápolják a régi néphagyományokat, a híres húsvéti ”tojásfutást”, amelyet húsvétvasárnap du. 5 órakor rendezik meg a Petőfi S. utcában, amelynek végén az összegyűjtött tojásokat a hagyományos viseletbe öltözött, jókedvű legények a nézők közé hajítják.
Holtág és környéke

Szigetbecse idegenforgalmát az üdülők, a horgászok jelentik. Vonzó a becsei Duna-part - a holtág vidéke, a dunai szabad strand az idelátogató turisták, üdülők számára. A Ráckevei (Soroksári) Duna partján mintegy 9 km hosszú területen épült ki a szigetbecsei üdülőterület 640 hétvégi házzal.
A község nem épült közvetlenül a Ráckevei Duna mellé az árvizek miatt. Mintegy hatszáz - ezer méter választja el tőle, közben szántók, rétek, kicsiny nádasok, tölgyesek zöldellnek. Ez teszi ezt a Duna menti partszakaszt különösen megnyerővé.
Faluház

Szigetbecsén érdemes betérni a világhírű fotóművész, André Kertész több száz képét és személyes tárgyait bemutató emlékházba.
Rokonai révén itt töltötte gyermekkora nagy részét és itt kezdett fotózni is André Kertész világhírű fotóművész. 1985-ben bekövetkezett halála után, végakaratának köszönhetően számos munkája és személyes tárgya került a településre, ahol Emlékszobát rendeztek be a tiszteletére.

Róm.kat templom




Tőzike tanösvény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése