2018. február 10., szombat

Csodaszép Magyarország 377. Tápióbicske

Than Mór:  Tápióbicskei ütközet


Tápióbicske

Ahol máig érezni a lőporfüst szagát

Az Alsó-Tápió jobb partján terül el. A legközelebbi település Tápiószentmárton.
Tápióbicske

A mai Tápióbicske őse a XIII. században keletkezett, az első okleveles említés 1275-ből való. A település névadója a Bicskei (vagy Bikcsei, később Bicskey) család, akik a XIX. század közepéig meghatározó birtokosai a községnek. Tápióbicske nem csak emlékművel, hanem egy különleges hagyománnyal is őrzi a magyar szabadságharc és forradalom 1849 április 4-i győztes csatájának emlékét.  Az évfordulón korhű jelmezekben, népes közönség előtt minden esztendőben „eljátszszák” a hídi csatát (ahol több tizenéves honvéd halt hősi halált, így többek között Szabó József is).
A Hidi csata

A tápióbicskei csata emlékére az akkori bíró – Fehér István és felesége Csikós Terézia – vagyonuk egy részének felajánlásával alapítványt hozott létre. Miszerint a dicsőséges tavaszi hadjárat győztes csatájának évfordulóján – április 4-én – 1882 óta minden évben friss zsömlét    (manapság már inkább buktát)  osztanak a falu kisdiákjainak, akik részt vettek az évforduló ünnepén.


Világháborús emlékmű
Fehér István és Csikós Terézia tiszteletére emelt emlékmű a nagykátai úton van, nem messze a párviadal színhelyétől, hamvaik a tápióbicskei temetőben, helyét kopjafa jelzi. A tápióbicskei Kultúrházat Fehér Istvánról nevezték el.
Fáklyás menettel ünnepel a település minden évben az ütközet évfordulóján. Azt a falurészt pedig, ahol Jellasics altábornagy, horvát bán seregei táboroztak, Horvátországnak hívják.
A Jankovics Gyula által tervezett, 1910-ben felavatott Honvédszobor alatt közös sírban nyugszanak az itt elesettek.

 
Róm.kat. templom






A szeplőtelen fogantatás tiszteletére szentelt templom építését 1737-ben kezdték a falu közepén, de tornya csak 1786-ban készült el. Az egyhajós, barokk stílusú épület homlokzatát falsávok és tükrös kialakítások tagolják.
A temető melletti ún. Agyigácsó-gödör meredek löszfalában nagyon gazdag gyurgyalag-telep található.



 
Bicskey kúria


Az újjáépülés utáni időszakból fenn maradt két népiesen klasszicizáló stílusú kúria is: a Zsille-kúria és a Bicskey-kúria. A Bicskey család kúriája az egyik legrégibb nemesi kúria a megyében, 1690 körül már állt. A 19. század első felében klasszicista stílusban átépítették, eredeti stílusjegyei elvesztek.


Zsille kúria


Az épületben később téeszirodákat rendeztek be, jelenleg magántulajdonban van. Érdekessége, hogy máig megtalálható mellette a hajdani cselédház.

Gyurgyalag
 
Gyurgyalag telep 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése