2018. február 22., csütörtök

Csodaszép Magyarország 382. Dömösd

Petőfi-fa


Dömsöd

Petőfi emlékezete

Állomás

A település közúton az 51-es főúton, vonattal a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia-vasútvonalon érhető el, Dömsöd vasútállomás a településtől kb. 6 km-re, Apaj mellett van. Szomszédos települése északon Kiskunlacháza, keleten Apaj, délen pedig Tass. A községet nyugatról a Ráckevei-Duna határolja, emiatt a térség egyik meghatározó fürdő- és horgászparadicsomává nőtte ki magát, gyakran a „Stégek városaként” emlegetik.
Dömsöd két községből, Dab és Dömsöd egyesítéséből jött létre 1939. január 1-jén
A település már az Alföld kapujában fekszik, keletről a Kiskunsági Nemzeti Park szikes pusztái övezik.
"Stégek városa"

A községben írta néhány híressé vált költeményét Petőfi Sándor, midőn 1846-ban meglátogatta a faluban élő szüleit (Petőfi u. 15.).
Petőfi Sándor szülei itt laktak 1846. május elejétől augusztus közepéig, a mai Petőfi u. 15-ös számú házban, ahol a költő gyakran meglátogatta őket. 1846. május közepétől néhány hétig a mai Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 6. számú házban lakott, ahol szülei szobát béreltek számára. Itt írta a „Száműztem magam...”, a „Salgó” és a „Levél Várady Antalhoz” című költeményeit.
A Bajcsy-Zsilinszky út 6 szám alatt ma hangulatos kiállítás idézi fel az itt töltött hónapokat.
A neves költő emlékének szobor is tiszteleg, s megemlékeznek róla a minden év  március 15-én megtartott Dömösdi Napok rendezvénysorozat alkalmával is.
Ref. templom


2016 nyarán alakult meg az utánpótlás-neveléssel foglalkozó Dömsödi Kajak-Kenu Sportegyesület.

Nevezetességei:
Az 1775-ben épült, műemléknek minősülő Dömsödi Református templom
A dabi református templom 1803-ban készült el, de a ma is látható tornyát csak 1824-ben fejezték be
A katolikus templom – tekintve, hogy a falu lakosságának többsége református vallású – csak 1928-ban épült meg neogótikus stílusban
A Petőfi-fa egy, a Duna partján megtalálható, hatalmas tölgyfa, amelynek lombja árnyékában vetette a költő papírra ,,Piroslik már a fákon a levél" című csodálatos költeményét.
A fa belseje betonnal van kiöntve, hogy erősítse a fa tartását. Villámcsapás következtében a fa belső része kiszakadt, kiégett.

Hajós kripta

Dömsöd egykori birtokosainak, a Hajós családnak hamvait őrzi a Hajós kripta épülete, amely Ybl Miklós tervei alapján készült.
 2000 óta a faluban látható a Báthory Júlia Üveggyűjtemény.







Üveggyűjtemény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése