2018. február 7., szerda

Csodaszép Magyarország 376. Tápiószentmárton

Puszta tizenkettes


Tápiószentmárton

A lovas turizmus fellegvára

Az Alsó-Tápió-mente legnagyobb lélekszámú faluja.
Autóval a 4-es számú főút 54-es és 55-ös kilométerszelvényei között leágazó mellékútról közelíthető meg a legegyszerűbben.
Aki a fővárosból tömegközlekedéssel kíván eljutni a településre, célszerű a Budapest–Újszász–Szolnok-vasútvonalat választania, amivel Nagykátáig kell utazni, onnan pedig a legegyszerűbb Volánbusszal megközelíteni, mivel vasút megállóhelye messze esik a központtól.
Lovasiskola

A település az őskor óta lakott hely, amit a határában 1923-ban feltárt fejedelmi sírból származó pajzsdísz, a szkíta aranyszarvas is tanúsít. (Eredetije a Magyar Nemzeti Múzeumban, másolata a tápiószelei Blaskovich Múzeumban látható).
Ebecki Blaskovich Ernő mezőgazdász alapította azt a híres ménest, amelyben a Kincsem nevű versenykancát is nevelték.
Kincsemről, az itt született legendás versenylóról nevezték el a Tápiószentmár-tonban működő Lovasparkot, amely teljes körű szolgáltatással:  szállodával és remek étteremmel várja a lósport szerelmeseit és a bemutatókra érkezőket.

Kincsem

Az itteni lovasiskolában nemzetközileg elismert oktatók tanítják a lovaglás tudományát az érdeklődőknek, és az elsajátítottakat azonnal ki is lehet próbálni a Tápióság lankáin.
S hogy teljes legyen a harmónia, a településen termálvizes strand várja a fürdőzni vágyókat.
Strand- és gyógyvizes termálfürdő: közel 10 hektáros területen fekszik 4 medencével (gyermek-, gyógy-, úszó- és fürdőmedence). A fürdő 52 °C-os termálvize (alkáli-hidrogénkarbonátos–kloridos hévíz) 650 méter mélyről tör fel; általános fájdalomcsillapító, nyugtató és alvásjavító hatással bír, de alkalmazható különféle bőrbetegségek orvoslására

Alighanem a világon is egyedülálló látványosság Tápiószentmártonban a
pusztatizenkettes formációja.


Róm. ket. templom

Református templom

Templomok, kápolnák: a településen katolikus, evangélikus, református és pünkösdi vallású templomok és kápolnák vannak; utóbbiak egyike, az ún. Blaskovich-kápolna az 1700-as években épült.
Sportcsarnok és tanuszoda: nemzetközi méretű, parkettás pályával kialakított sportcsarnok, tanuszodával, melyhez szauna és masszázsterem, továbbá edzőterem, kondicionáló terem és pingpongterem is tartozik. A létesítmény akadálymentes megközelíthetőséggel is rendelkezik.
Sportcsarnok




Attila domb







Attila-domb:


Különféle leírások szerint a 400-453 között élt hun király egy ideig a mai Tápiószentmárton területén egy fából és kőből épült palotában lakott, s az is vélelmezhető, hogy a közelben temették el.   Ez adta az ötletet, hogy a palota képzeletbeli mását itt felépítve, egyedülálló idegenforgalmi és kulturális értékkel gazdagodhatna a település, amely ezáltal meghozná a fellendülést az egész térségnek.
A közelben hamarosan hozzákezdenek Attila sírjának felkutatásához is. Különböző adatokból ugyanis arra lehet következtetni, hogy 453-ban ezen az akkor, a Tisza árteréhez tartozó mocsaras vidéken temették el aranykoporsóban a hunok királyát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése