2018. február 19., hétfő

Csodaszép Magyarország 381. Ócsa

Tájház, mögötte az ősi templom


Ócsa

A premontrei rend legszebb temploma

Állomás

Ócsa közúton az M5-ös autópálya, valamint az 5-ös számú főút felől megközelíthető. Ócsa vasútállomás a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonalon fekszik.
A község és talán az egész régió egyik legértékesebb műemléke a premontreiek által alapított templom és monostor (utóbbinak ma már csak a nyomai láthatók).
A templomot napjainkban a református gyülekezet használja, miután a török kiűzését követően birtokba vették.
Ref. templom

Az építmény a Bélapátfalván található ciszterci apátsági templom mellett az egyetlen hazánk területén épen maradt középkori, Latin Kereszt Alaprajzú templom.  Ám míg a Bélapátfalvinak nincsenek tornyai, az ócsai promentrei templomnak két hatalmas, vaskos tornya emelkedik az ég felé.
Az akkori mocsaras vidéken legalább tíz méteres alapot kellett ásni ahhoz, hogy az az épület irdatlan súlyát elbírja.
Köveit Óbudáról hozatták, leúsztatták a Dunán, majd ökrös szekerekkel hordták az építkezés színhelyére.
A templom főhomlokzatán nincs kapu, mert a mellé épült monostorba oldalról jártak át. A kapu helyén két kőbe vésett arab felirat található: egyik „Juszuf”, a másik „Allah Akbar!” (Isten hatalmas!). Ezek a török hódoltság idején kerültek ide, mivel az oszmánok dzsáminak használták az épületet.
Tájház udvara

Az 1994-98 ig tartó felújítást Europa Nosztra-díjjal ismerték el, erről emlékplakett tanúskodik a bejárat mellett.
Az 1234-ben prépostsági székhelyként említett nagyközségben a templom körül máig megmaradt a hajdani kertes, két beltelkes településszerkezet, melyben a lakóházak zegzugos utcákban állnak egymás mellett.
A templom tövében, nádfedeles tájházakban geológiai és archeológiai leletek mellett a 19-20. század fordulójáénak a vidékre jellemző házai és berendezései is megtekinthetők.

Régi kopjafák

Az ócsai Öreghegyen közel száz különleges építészeti megoldású, többágú pince sorakozik.
A református temetőben félezer faragott kopjafa ékesíti a sírokat.
Ócsa temetőjében nyugszik Halászi Károly honvédszázados, tanító, akit Haynau 1849-ben itt végeztetett ki.
A falu is része a természeti értékekben bővelkedő Ócsai Tájvédelmi Körzetnek.
A környék természeti kincsei közül a legértékesebb a ritka növény- és állatfajokban rendkívül gazdag mocsaras vidék  (tízezer éve itt folyt a Duna), a turjános, ami szigorú védelem alatt áll, csak bizonyos részei látogathatók.





Selyemréti tanösvény

Ócsa mellett terül el a Turjánvidék, Turjános vagy Öregturján nevű ősi tőzegláp. Ritka fajok, mint a rákosi vipera, a fekete gólya, a kerecsensólyom, a jégmadár, az ezüst sávos szénalepke élőhelye. Egyedülálló, 3575 hektáros jégkorszaki ősmocsár-maradvány. Az Ócsai Tájvédelmi Körzet a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik

 
Gyógynövénytúra







 
Kerecsensólyom











Legenda:  a 18. században Mária Terézia úgy rendelkezett, hogy ha a váci püspök be tud jutni az ócsai templomba, akkor az visszakerül a katolikusokhoz, ellenkező esetben a protestáns felekezet tulajdonában maradhat.
A rendeletnek és a püspök érkezésének gyorsan híre futott, s ekkor – legenda szerint – több ezer protestáns hívő zsúfolódott össze az épületen belül és kívül, hogy templomukat megtarthassák, így a püspöknek dolgavégezetlenül kellett visszatérnie Vácra.

 
"Halott falu"

Lakótelep a devizahiteleseknek:
Sem a tervezőasztalon, sem a megvalósítás során, sem azóta nem állta ki a józan ész próbáját az ócsai devizahiteles gettó – hiába volt a sok figyelmeztetés. A projekt tervezett 500 lakóházából mindössze 80 épült meg horribilis, 2,5 milliárdos összegből. Azóta már nevet és funkciót váltott a „lakópark”: szociális menekültteleppé formálta át a kormány. A fejlesztés leállt, és szinte mindenki rosszul érzi magát az egyentelepen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése