2017. november 30., csütörtök

Csodaszép Magyarország 351. Vácrátót

Vigyázó villa


Vácrátót

Tizenötezer faj az arborétumban

Vác felé tartva a következő állomás Vácrátót.
Vácrátót az Alföld északi részén található Veresegyházi-medencében fekszik. Keleten a Gödöllői-dombság, délen a fóti Somlyó-hegy és a Kő-hegy, északon a Cserhát peremén húzódó Kígyós-dombsor, végül nyugat felől a gödi lapály határolja.

A kastélykert egykori bejárata

Nevezetessége: A  Vigyázó-kastély és
A  nemzetközi hírű botanikus kert.
A község Arborétumában 28 hektáron Magyarország egyik leggazdagabb (15 000 fajt számláló) és talán leglátogatottabb növénygyűjteménye csodálható meg.
A botanikus kertet mai formájában az 1870-es évek elején kezdték el kialakítani a területet megvásárló gróf Vigyázó István ötlete nyomán.

Az ország leggazdagabb botanikus kertjének története csupa kaland, csupa fordulat és sokszor bizony szomorú történet. A kert igazi felvirágzását egy jómódú, hazáját szerető és hitvesét imádó grófnak köszönheti. Vigyázó Sándort ugyanis többek között felesége, Podmaniczky Zsuzsanna betegsége vette rá arra, hogy a kertet megvegye.

Ötvenezer tulipán virít

A Margitsziget parkosítását is megtervező Jámbor Sándor irányításával 35 évig tartó munka során nem csak a különböző növények otthonát teremtették meg, de kialakítottak egy romantikus környezetet is, mesterséges vízeséssel, vízimalommal, valódinak tetsző műromokkal és persze elsősorban virágokkal.
Az ország legnagyobb és virágokban leggazdagabb arborétumában a Föld talán szinte teljes növényvilágát bemutatják.
Nyaranta a park hangulatos, csillagtetős koncertteremmé alakul át:
a komolyzenei programokhoz a pompás növényeken túl méltó díszletet biztosít a Vigyázó-kastély romantikus stílusú épülete.
Az angolkert egész évben látogatható, s tavasztól őszig trópusi és mediterrán üvegház is várja a vendégeket, amelyekben többek között olyan – hazánkban ritkaságnak számító – növények is megtekinthetők, mint a termő kávécserje, a kakaófa vagy a virágzó orchidea több fajtája, a vasfa és az agancsfa.

Híd az Örökzöld szigetre

A botanikus kertet folyamatosan fejlesztik: elkészült a karbonház, a kaktuszház, valamint a bromélia- és orchideaház is.
Jelenleg az arborétum egyben a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, amelynek kiemelt feladata a hazai növényvilág veszélyeztetett fajainak védelme és szaporítása.

Helyi szokások: Vácrátóton a mai napig élnek a temetéssel kapcsolatos helyi népszokások. Míg régen a halottak mellett tartottak siratást és virrasztást a hozzátartozók, mára a közös imádkozás vált általánossá, melyet télen a halottak lakásán, nyáron kint a temetőben tartanak meg.

Római katolikus templom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése