2017. november 12., vasárnap

Csodaszép Magyarország 343. Leányfalu

Hajóállomás


Leányfalu

Színészek nyaralóhelye

Leányfalu a Dunakanyarban, a Visegrádi-hegység lábánál a Vöröskő, Nyerges hegy és a Duna szentendrei ága között terül el.
A község mára szinte teljesen egybeér Szentendrével.
A település területe – bár alapítása a 14. századig nyúlik vissza – a török dúlások miatt sokáig pusztaság volt.
Strandfürdő

A falu pontos kialakulásának történetét homály fedi. A név előfordulása 1446 és 1447-ből ismeretes, de ekkor már mint családnév jelentkezik: Leanfalw-i Miklós és Péter birtokperben álltak a Tah-beli (ma Tahi) Pewkry ma (Pekry) család tagjaival.
A 19. századtól kezdve a Nemzeti Színház színészei, valamint festők (például Székely Bertalan, Feszty Árpád) és írók (mint Móricz Zsigmond) vásároltak itt telkeket és házakat, nyaralókat építettek.



Az Irodalmi és Helytörténeti Gyűjteményben a névadó Móricz munkásságán kívül Karinthy Ferenc vagy Puszta Sándor életműve is nyomon követhető.
A század utolsó negyedévét tekinthetjük a tartós letelepedések évének. Az elsők között találjuk Szendrey Ignácot, Petőfi Sándor apósát.
A révátkelőtől nem messze, a Gyulay Pál utcában bukkanhat rá az utazó az Ybl Miklós tervezte Szendrey-Gyulay villára, ahol gyakran időzött Szendrey Ignác (Szendrey Júlia édesapja, s mint ilyen, egyben Petőfi és Gyulay Pál apósa is), valamint  maga a költő és kritikus Gyulay is.

Az őrtotony maradványa

A falu legrégebbi műemléke a Móricz Zsigmond úton álló, 370 körüli időből származó Római Őrtorony maradványa, amely az egykori limes egyik kisebb erődjének része volt.
A burgus őrtorony kb. 10×10 méter alapterületű volt, I. Valentinianus római császár (365375) uralkodása alatt épült.
Az 1960-as évek végén végzett próbafúrások során 36 °C-os hévizet találtak, így megépülhetett a termálvízű strandfürdő, 4 medencével. Az 50 méteres úszómedence versenyek lebonyolítására is alkalmas.
Református parókia

A tartalmas szórakozás része lehet a leányfalui strandfürdő meglátogatása, ahol májustól októberig lehet fürdeni többek között a termálmedence 36-40 Celsius-fokos vízében.
Néhány az itt élő ill.  itt élt  hírességek közül:
  1912-től haláláig itt élt Móricz Zsigmond. 
és lányai:Móricz Virág; Móricz Lili és férje, György László (színművész)
1963-tól nyaralótulajdonos volt Karinthy Ferenc

 
 
Árpád-házi Szent Erzsébet park

 1944-1945-ben itt élt Márai Sándor.
Itt élt Radnóti Miklós özvegye, Gyarmati Fanni.
 Itt lakik Fábry Sándor showman, dramaturg.
Itt lakik Prokopp Dóra szerkesztő, műsorvezető.
 Itt lakik Dörner György színművész.
Itt lakik Müller Péter író, dramaturg.


Szendrey-Gyulay villa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése