2017. november 26., vasárnap

Csodaszép Magyarország 349. Őrbottyán

Harangöntöde


Őrbottyán

A harangok hazája

A mai Őrbottyán 1970. július 1-jén jött létre Őrszentmiklós és Vácbottyán egyesítésével.
A rendszerváltás után következett be Őrbottyán történetének leggyorsabb fejlődési szakasza, 1990 és 2012 között a lakásállomány megduplázódott, a lakosságszám 4000 főről 7400 főre növekedett és 2010-re kiépült a közcsatorna-hálózat.
A közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára 2013. július 15. napján városi címet kapott
Sokan keresik fel a Csomád felé vezető út mentén levő Pest megyei falut, ahol különleges sóterápiás kezelésekkel gyógyítják a légúti panaszokkal vagy allergiás tünetekkel érkezőket.
Ahol a harangok készülnek

Aki azonban szeretne egy igazi kuriózummal találkozni, az – előzetes bejelentkezés alapján – mindenképpen keresse fel Gombos Miklóst, az ország két harangkészítőjének egyikét (a másik Monoron ifj. Farkas Titusz).
A mester keze alól kikerülő – nagy szakértelmet igénylő – különleges alkotásokra nem csak hazánk minden tájáról, de a szomszédos, sőt a távolabbi országokból is érkeznek folyamatosan a megrendelések.

A mester először elutazik a helyszínre, megtekinti a harang lakhelyét (milyen magas, széles hely van, mekkora harangot bír el). Milyenek a már meglévő harangok, mekkora legyen az új „hangszer”?
A harang rendkívül bonyolult folyamat során nyeri el végső formáját.
A megolvasztott fémet (réz és ón ötvözetéből készült bronzot) két agyagréteg közé öntik, majd miután kihűlt, a kész harangról eltávolítják az agyagot.
Református templom


Ismert Őrbottyániak:  Hűvösvölgyi Ildikó színésznő, Nagy Feró  zenész, énekes,
                             Kvassay Jenő vízmérnök.



Vasútállomás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése