2017. november 28., kedd

Csodaszép Magyarország 350. Kismaros

ULMI SKATULYA Emlékmű


Kismaros

Sváb énekek hangfelvételről

Itt egyesül az északról (Szokolya felől) érkező Török-patak (más néven Morgó-patak) a keletről (Verőce felől) érkező Morgó-patakkal (más néven Les-völgyi-patak vagy Gimpli-patak). A Dunába torkollik annak 1689-1690-es folyamkilométerénél. A torkolat előtti néhány száz méteres szakasz Verőcéhez tartozik.
Kismaros vasútállomás






Királyréti erdei kisvasút Kismaros
A települést érinti a MÁV 70-es számú Budapest–Szob-vasútvonala. Keresztülhalad rajta a 12-es főút is.

Róm. kat templom

 A Verőcével csaknem teljesen egybeérő Kismaros nagy becsben tartott műemléke a klasszicista római katolikus templom és a falumúzeum, amelyben a látnivalók mellett hangfelvételekről régi sváb világi és egyházi énekek hallgathatók meg.


 
Falumúzeum





Falumúzeum: Állandó helytörténeti kiállítás a falu életére jellemző muzeális eszközökből, régi okiratokból, fényképekből, a falusi gazdálkodás régi szerszámaiból, a vallási élet relikviáiból. A kiállítás a XVIII. századi első sváb telepesektől kezdődően napjainkig öleli fel a falu történetét.

Pincesor 

Érdemes felkeresni a község Védett pincesorát is, amely 1830 táján épült ki.
A helyi svábok híresek voltak kiváló boraikról.
A település a Maros-napok keretében is őrzi, ápolja hagyományait.

A Kismarosról Királyrétre vezető kedvelt erdei kisvasút 12 kilométeres szakaszán fél évszázada folyik személyszállítás, de maga vasútvonal már 1893 óta működik.
A Börzsöny kapujában, a Királyréten kapott helyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Királyréti Oktatóközpontja.

1849 július 15-én, mikor Görgey hada Vác felé vonult, itt kötötték be Walcz Mihályné nevű parasztasszony fejkendőjével Görgey fejsebét.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése