2017. november 14., kedd

Csodaszép Magyarország 344. Tahitótfalu

Katolikus templom


Tahitótfalu

A „kétlaki” falu

Szentendrei-Duna választja két részre, a szentendrei-szigeti Tótfalura és a Visegrádi-hegység lábainál húzódó Tahira. Itt van a Szentendrei-szigetre vezető egyetlen közúti híd, a Tildy híd
A Szentendrei Duna két partján fekvő, majd ötezres lélekszámú község „kétlaki”-nak mondható:  Tahi a parton, Tótfalu pedig a Szentendrei-szigeten fekszik.
Baptista imaház

A mai Tahitótfalu területén is – római őrtornyok állottak, a mai Pokol-csárda helyén római hídfőállás maradványai is előkerültek.
Tahi üdülőövezet, míg Tótfalun főként bogyós növények termesztésével foglalkoznak az ott lakók.
A falu, bár két részből áll, mindig is egy településnek számított.
A két településrész közt hídon lehet átkelni a szigetre, de átkelési lehetőséget kínál a komp is.
Leányfaluhoz hasonlóan Tahitótfalu is büszkélkedhet a római korból fennmaradt őrtorony-, illetve hídfőállás maradványokkal.
A feljegyzések szerint lakosai hajóvontatással és hajóslegénykedéssel, halászattal is keresik kenyerüket. A filoxéra pusztításáig nagy jelentőségű a szőlőtermesztés és borkultúra. Ezt bizonyítja Canci Ágost stuttgarti születésű festőművész 1859-ben festett „Tahi szüret” című festménye, ami ma a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található) A község ez időben malommal rendelkezik, valamint jelentős folyami átkelő.
Hősi emlékmű

A község több pontján is találkozhatunk a neves klasszicista építész, Pollack Mihály munkáival. A hajóállomástól induló Patak sor rejti az építész villáját, amelyben egy berendezett szoba emlékezik meg a neves mérnökről.
Ugyanitt a pincében Pollack tölgyfafaragásai tekinthetők meg.
A tervező a római katolikus temetőben nyugszik, síremlékét másik neves építészünk, Ybl Miklós tervezte romantikus stílusban.
Jelenleg egyébként az ország harmadik legnagyobb községi rangú települése (Erdőkertes és Páty után), amely városi rangra vágyik.
Tótfaluból könnyen elérhető a sziget többi községe, így Kisoroszi, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Surány vagy Horány is, amelyek mind kedvelt üdülőhelyek.
Itt a lovaglás, a vízi-sportok, a horgászat mellett, aki kedvet kap, a golfot is kipróbálhatja.


Nevezetességei
Pollack Mihály síremléke

Pollack-ház (klasszicista)
 Református templom (19. század)
Katolikus templom
Baptista imaház
Pollack Mihály sírja
Pollack Mihály emlékszoba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése