2017. november 2., csütörtök

Csodaszép Magyarország 338. Esztergom

Bazilika


Esztergom

Sokáig Magyarország fővárosa volt, később már „csak” érseki székhely.

Akár Dömös felől, akár Dorog felől, akár sétahajóval érkezünk Esztergomba, a város felfedezését a főszékesegyház (Bazilika) előtt kell kezdeni.
Itt egymás mellett (olykor egymásra épülve) megannyi értékes épület áll, amelyek nagy része a magyar történelem több, mint ezeréves műemléke.
Vármúzeum

Fontos egyházi központ.  A legfőbb katolikus papot, prímást (hercegprímást) mindig a város adta.
Közvetlenül a Bazilika mellett található a vár, a rekonstruált királyi, majd érseki palotával.
Az épületegyüttes első tagjait még I. István építtette, ám ezeket a 12. század végén elbontották. Helyére épült az új palota román stílusban, amelyet később gótikus és reneszánsz részletekkel gazdagítottak. (A régészek megtalálták az István-kori palota falait is).
A palotában ma Vármúzeum működik.


Millenniumi emlékmű

Ha a Bazilika túlsó oldala felé sétálunk, a török rondellához érkezünk, ahol  Melocco Miklós millenniumi emlékművét láthatjuk.  Szent István megkoronázásának állít emléket.(2002-ben avatta föl   Mádl Ferenc köztársasági elnök)
Az emlékműtől a Macskalépcsőn jutunk le a Vízivárosba.
A honi reneszánsz építészet legértékesebb alkotása Bakócz Tamás esztergomi érsek sírkápolnája (A törökök mecsetté alakították).
A Várhegyet a Bazilika méltóságteljes épülete uralja.  A Székesegyház egyben legnagyobb hazai szakrális épületünk is. Kincstára őrzi a koronázáskor használt kegyszereket, eskükeresztet, püspöksüveget, palástot, pásztorbotot, valamint Hunyadi Mátyás aranykálváriáját.
A főbejárat felőli oldalon magasodó hatalmas orgona felszenteléskor egyedülálló volt Magyarországon.

Mindszenty tér


Érdekesség:  A Fürdőszálló elődjének vendége volt toborzó körútján Kossuth Lajos is.  Miután megszállt, az eső vigasztalanul esni kezdett. A hagyomány szerint a kitartó tömegekkor rögtönözte azt a Kossuth nótát, amelynek első sorai így szólnak:  „Esik eső karikára, Kossuth Lajos kalapjára….”


Vasútállomás                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése