2017. november 9., csütörtök

Csodaszép Magyarország 342. Vác

Kőszentes híd


Vác

A püspökök városa

A város nevének eredetéről több elmélet is született.
Az egyik szerint a névadó a közelben élt Vác nevű remete, egy másik szerint a Vath magyar törzs alapján kapta nevét a város.
Ám az is lehet, hogy az elnevezés a szláv vác szóhoz köthető, amelynek jelentése: fontosabb település.
Székesegyház

A váci püspökség alapításának időpontját egyesek Géza fejedelemhez, mások
I. Istvánhoz kötik.
Székesegyházát a 11. század elején emelték, ezt azonban a törökök 1685-ben felrobbantották, s csak a 18. században épült újra,  más helyen.
A városba Budapest felől érkezve két remek barokk műemlékkel találkozunk.
A sportpálya melletti erdő híres búcsújáró helyet rejt.
Feljebb egy 1757-ben átadott, kétlyukú kőhídon át vezet az út, mellette különböző szentek szobrait láthatjuk. Ha itt leparkolunk, a Gombás patak mentén kisétálhatunk a Duna partra.  Az ártéri bemutatóhelyen a vízimadarak közül kócsagot, szürke gémet és kormoránt is lehet látni.

Az iskolával szemközt meredezik a ferencesek barokk temploma és kolostora.
A Duna felőli oldalon az úgynevezett ágyúterasz és I. Géza bronzszobra  figyelhető meg, aki  Salamon mogyoródi legyőzése emlékére építtette meg a templom elődjét és városi rangra emelte a települést. 1077-ben ide temették.
A Konstantin téren áll a papi szeminárium s itt találhatók az oktatási intézmények.
Pár lépésre a püspöki palota épülete és annak pompás kertje (amely előzetes bejelentkezés után látogatható), szemben a püspöki könyvtár épület.

Fő tér

Magyarország egyik legszebb barokk városának műemléki jelentőségű magja a 18. század második felében alakult ki. Ekkor épült a városháza, valamint a jelenleg máltai kórháznak helyt adó épület és a nagypréposti palota.
A tér háromszögformájával egyedülálló Magyarországon.





Diadalív

A Kőkapu vagy Diadalív nemcsak a régióban, de az országban is egyedülálló építmény. Migazzi püspök építtette 1764-ben Mária Terézia fogadására.
A legenda szerint a Kőkaput mindössze két nap alatt építették fel. Ezt meghallván Mária Terézia kikerülte a tiszteletére emelt diadalívet, mert félt, hogy a sebtiben emelt építmény majd összedől, amikor áthalad alatta. Ám félelme nem igazolódott be, hiszen a kapu még ma is áll. (2004-ben gyönyörűen helyreállították.)


A Diadalív mellett a Mária Terézia által alapított Theresianum áll, amely később kaszárnya, majd katonai akadémia, végül 1855-től börtön lett. (Ma fegyház).
Vác kulturális élete és programkínálata olyan gazdag, hogy túlzás nélkül mondható:  itt mindig történik valami.
A mindennapos koncertek, előadások, fúvószenekari térzene mellett különösen a tavaszi fesztivál, a Váci Világi Vigalom, a borfesztivál és a Nemzetközi Gregoriánkúrus-fesztivál eseményei vonzzák a látogatókat és a helybélieket egyaránt.
Felirat hozzáadása

Hazánk első vasútvonala 1846-ban Pest és Vác között épült ki.
Az első vonatúton részt vett Kossuth Lajos és Széchenyi István, sőt Petőfi Sándor is, aki a Vasúton és az Anyám tyúkja című költeményét egyaránt szüleinek váci meglátogatása alkalmából írta.

                                    Vasútállomás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése