2017. december 2., szombat

Csodaszép Magyarország 352. Nagymaros

Kittenberger Kálmán ház


Nagymaros

A legszebb kilátás a Dunakanyarra

Megközelíthető vasúton a Budapest-Szob fővonalon Nagymaros-Visegrád vagy Nagymaros állomáson leszállva, menetrendi kirándulóhajóval, szárnyashajóval Budapestről és Esztergomból is, vagy Visegrádról komppal, esetleg a 12-es országúton gépkocsival.
A Duna Nagymarosnál

A csodálatos Dunakanyarban, Visegráddal szemközt (Visegrád légvonalban nem egész egy kilométer)  elterülő város lakóinak ősei javarészt német ajkúak.
A tatárok által kipusztított lakosság helyébe német származású telepesek (hospesek) érkeztek ide, és a szomszédos Verőcére.
Az 1709-es pestisjárvány teljesen kipusztította a lakosságot, s helyükre később németeket telepítettek.
Visegráddal szembeni oldal keskeny földnyelvére épült Maros az uralkodók kedvelt tartózkodási helye volt Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás korában. A Visegráddal szembeni Maros síksága különösen alkalmas volt lovagi játékok megtartására.
Róm. kat. templom

A település jellegzetes műemléke a gótikus eredetű római katolikus templom, amelyet más stílusban ugyan többször átépítettek, de (egyes források szerint a 14. századi) tornya máig őrzi gótikus jegyeit.
A 14. században épült. Lent négyzet, a második emelettől fölfelé nyolcszögletű torony.
A templom érdekessége, hogy tornya és a többi díszítő részlet csak később épült hozzá.


 
A templomtorony boltozata







A főtéren áll Kittenberger Kálmán (1881-1958) tudós és híres vadász szobra.
Kittenberger Kálmán

A Hegyes-tető (482 méter) Juliánus-kilátójából gyönyörű panoráma tárul a kiránduló elé, amelyet csak a leállított vízlépcsőépítés maradványai rontanak némileg.
A Budapest–Szob-vasútvonal kettészeli a várost, melynek három megállója is van a településen: Nagymaros vasútállomás a város Zebegény felőli végén található. 

 
Nagymaros-Visegrád mh




Nagymaros-Visegrád megállóhely a központban.  Dömösi átkelés megállóhely pedig, ahol a vonatok csak ritkán állnak meg, Zebegény és Nagymaros között.
Református templom: A templomot 1798-ban építették, a Türelmi Rendelet miatt torony nélkül. A tornyot az 1934-es felújításakor, Kós Károly tervei alapján építették.
Kittenberger Kálmán szobra
Szt István és Gizella

Julianus barát kilátó
Kálvária kápolna                                         
Szent István és Gizella királyné szobra
Szent Márton és a koldus szobra

Kálvária kápolna








Szt Márton és a koldus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése