2017. július 28., péntek

Csodaszép Magyarország 295. Fadd

Fadd temploma


Fadd

Horgászok paradicsoma

FADD Tolna megyében található, a valamikori élő Duna mellett. Ma már tó szerű, mintegy 14 km hosszú kellemes holtág, igazi horgászparadicsom. Átlag vízmélysége kb. 1,5 m, de a harcsa búvóhelyeken az 5-6 métert is eléri.
Füzespart horgásztó

Fadd nagyközség két nagy földrajzi tájegység, a Mezőföld és a Sárköz találkozásánál fekszik Szekszárdtól északra, a faddi Holt-Duna partján. A Duna fő ága a 19. század nagy folyamszabályozása nyomán került távolabb – mintegy 5 km-re – a falutól.
A település a Duna holtága (Faddi-Duna)mentén fekszik.
Hozzá tartozik a népszerű üdülőhely, Dombori.
Az úgynevezett Volent-öbölnél szépen kiépített Üdülőkörzet található, kempinggel, panzióval, teniszcentrummal.
Üdülőtelepek a holtág mellett

A holtág a horgászoknak és a vízi sportok szerelmeseinek, a községben található Mitosz-és Mesegaléria pedig a mesék világát  kedvelőknek kínál kellemes kikapcsolódást.
Fadd-Dombori, a falutól délre, a megye legnagyobb üdülőtelepe, ugyancsak a Duna egyik holtága mellett.
Kezdetektől fogva a mezőgazdaság jelentette a legfontosabb megélhetési forrást. Ehhez minden adottság megvan.



Fadd-Dombori Üdülő

Az ókorban erre húzódott az AquincumMursa hadiút, amelynek egy útjelző kövét a község közelében találták meg.
A török kiűzését követően új szakasz kezdődött a település történetében.
A század elején tolnai reformátusok, majd 1727-töl felvidéki szlovákok érkeztek. Ez utóbbiak annak a nagyszabású telepítési programnak a keretében, amelyet gróf Mercy Claudius császári fővezér a temesi bánság kormányzója szervezett. A szlovákok elmagyarosodtak, de katolikus vallásukat megtartották.
I. Világháborús emlékmű

A vadregényes, háborítatlan természet kellemes pihenést nyújt, a Duna vize vízi-sportokra és fürdésre is alkalmas. Kényelmes faházak állnak vendégeink rendelkezésére, melyben található nappali, konyha, fürdőszoba, 2 háló a tetőtérben 5 fő részére. Akár a szabadban is elkészítheti ételét grill,stb. Ideális környezet a csendre, nyugalomra vágyó természetkedvelőknek, tavaszi-őszi időszakban vadászati lehetőség.
A téli sportok kedvelői szintén megtalálják szórakozásukat.

Ez se semmi!  


Ebben az Európa hírű vízben fogta egy faddi horgász az Európa rekorder harcsát, mely mintegy 100 kg súlyú és 2,10 méter hosszúságú.

Ifjúsági szállások    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése