2017. július 17., hétfő

Csodaszép Magyarország 290. Babócsa

Középkori templom


Babócsa

Háremhölgyek kertje

Belső-Somogy déli részén, a horvát határtól 5 kilométerre fekszik. A Rinya-patak a településnél lép be a Dráva árterébe.
Vasútállomás

Vonattal elérhető a Nagykanizsa–Pécs-vasútvonalon.
A falu legfőbb nevezetessége az úgynevezett Basa-kert.
A hagyomány szerint a törökök – miután 1555-ben elfoglalták a települést – nárciszkertet ültettek a basa háremhölgyei számára.



 
Nárcisznap

Nárcisznap
Április végén, május elején kerül sor Babócsa legnevezetesebb eseményére, a tömeges nárciszvirágzásra. A Basakert ilyenkor fehér bársonyszőnyeggé változik, a csillag -szirmú virágok pedig finom illatfelhőbe borítják a környéket. A mindössze néhány napig tartó attrakciót hatalmas figyelem kíséri. Tízezernél is több érdeklődő zarándokol el egész Európából Babócsára, hogy részt vegyen e feledhetetlen élményben.
Aki közben megéhezik, a nagy sátorban kóstolhatja meg a helyi ízeket, hogy készül az igazi babócsai vadpörkölt, halászlé, és természetesen a babgulyás és a tört bab hagymával. Édességként palacsintát és fánkot vásárolhatnak a vendégek.

 
Finomság készül


Nárciszmező







A 12 hektáros védett terület furcsamód épségben fennmaradt az évszázadok során.
Ennek köszönhetően – főként április, május táján – a csillagos nárciszok virágzása idején fehér viráglepel borítja a tájat.
(Érdekesség, hogy ez a szép tavaszi virág Andorra címerében is szerepel).


A háremhölgyek fürdője volt

E földterület más különlegességet is rejt magában: a régészek 11-14. századi Templom és várrommaradványokra bukkantak, a feltételezések szerint az épületegyüttes valaha a megye legnagyobb földvára lehetett.

A várért a török hódítások idején nagy harcok dúltak: Toigon Ozman török hadvezér foglalta el, és amikor Nádasdy Tamás nádor megkísérelte visszavenni, néhány akna felrobbant és nagy részét romba döntötte. Báthory András újból felépíttette, de Szigetvár bevétele után ismét a törökök kezébe került, és a harcok során ismét komoly károk érték. Végül 1664-ben Zrínyi Miklósnak sikerült visszafoglalnia. A község hajdani várából keltezte Zrínyi 1664. február 11-én azt a bécsi udvarnak szóló jelentést, amelyben a törökök elleni sikeres téli hadjáratról számol be, egyben az elfoglalt várak megtartására fegyvert és katonát kér a királytól. Az apátság épületét azonban ebben az évben rombolták le a törökök.
Somssich kastély     



 
Pink kastély












 
Török-kút

A faluban gazdag török kori leleteket (a Török-kútház és egy gőzfürdő) találtak.

A Szabadság tér 6-7. alatt található az egykori Somssich-kastély, amely 1820 körül épült klasszicista stílusban. Az épület középső része elpusztult a II. világháborúban. Parkjában - mely ma a mezőgazdasági szövetkezet területe - áll a műemléki védelem alatt lévő Török-kút.
Érdemes ellátogatni a Pink-Kastélyba – amely helytörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont – illetve a 65 Celsius fokos vizű, gyógyhatású termálfürdőbe.


Templom                   
 
Fürdő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése