2017. július 10., hétfő

Csodaszép Magyarország 287. Igal

Gyógyfürdő


Igal

Fürdőközpont

A Kaposvárt Szántóddal összekötő út mentén, Kaposvártól 24, a Balatontól 40 km-re helyezkedik el. A települést szántóföldek, szőlők, erdők, dombságok ölelik körül. Északi határán húzódik végig - kelet-nyugati irányban - a Somogy-Tolnai-dombság, amely Igalnál éri el a legmagasabb pontját, a 301 méter magas Csúcsos-dombon.
1707 februárjában Rákóczi kuruc serege egyik súlyos vereségét itt szenvedte el.
1856-ban kolerajárvány tizedelte meg a lakosságot.
A napjainkban termálfürdőjének is köszönhetően fejlődő település 2009. július 1. óta város.
Igal a Gyógyfürdővel


A község legjobban kiépített gyógyfürdőközpontja  az 1360 méter mélyről  feltörő, közel 72 Celsius fokos gyógyvíznek köszönheti vonzerejét.
Igali Gyógyfürdő: A fürdő 1964 óta működik, 2001-ben kapta meg a gyógyfürdő, 2016-ban a gyógyhely  minősítést, alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíze jódos víz.
Mozgásszervi betegségeket, sérülések után fennmaradt keringési zavarokat, ízületi és nőgyógyászati problémákat, urológiai betegségeket, időskorú potenciazavarokat ápolnak vele.
Baumgartner ház
 
A településen több kirándulóhely is kínál kellemes szabadidőprogramot.
Baumgartner-ház
A Baumgartner-ház a XX. század első évtizedeiben neves írók, képzőművészek alkotó- és találkozóhelye volt.
Többek között Rippl-Rónai, Csók István, Aba-Novák Vilmos és Szabó Lőrinc töltöttek itt hosszabb-rövidebb időt. A ház szíves vendéglátói művészetkedvelő jogászok, orvosok voltak. (Az épület jelenlegi tulajdonosa is orvos.)

Római katolikus templom

Római katolikus templom (Szent Anna)
A XV. században - gótikus stílusban épült - római katolikus templom, 1756-ban átalakították. Belső berendezéséből a főoltár, a szószék és a keresztelőkápolna XVIII. századi, barokk



Kálvária

 Kálvária
A Kálvária-dombon épült szoborcsoport művészeti és egyházi értéke mellett történelmi szempontból is jelentős. Rákóczi kuruc seregének egyik súlyos, 1707. februári vereségét őrzi a Kálvária domb: mélyében Vak Bottyán a császári csapatok elesett katonái és a harcoknak áldozatul esett helyi lakosok kaptak itt közös, örök pihenőhelyet. Ide hordták össze az elpusztult épületek maradványait, melyekből e kis domb keletkezett.


Víztározó

 Igali-tározó, horgásztó és árvízvédelmi tározó
Remek környezetben és bőséges halfogással várjuk a pihenni és kikapcsolódni vágyó horgászokat. A tónak a megközelítése aszfaltos úton történik, így eső sem akadálya a horgászatnak! A tó mellett kialakított padok, főzőhelyek a családok számára is ideális környezetet biztosít!
Üljön le horgászni, jegyet a helyszínen az ellenőröktől tudja megváltani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése