2017. július 4., kedd

Csodaszép Magyarország 284. Petesmalom

Bejárat a Vidraparkba  


Petesmalom

Vidrák paradicsoma

Kadarkút felől Mike után két kilométerre jelzi egy tábla azt a földutat, amelyre letérve további másfél kilométer után érhető el a Vidrapark.
Ha a Vidraparkot keresed, egyszerűen megtalálod, ha követed a Vidraparkot jelző táblát, amely Mike és a lábodi útelágazó között, félúton tűnik fel az útszélen. A tábla egy erdei útra vezet, – amely személyautóval is viszonylag jól járható – egy 10 perces kellemes zötykölődés után elénk tárul a Patikus tó; megérkeztünk Petesmalomba.
Megfigyelő kunyhó

Ezt a 10 hektáros területet 1994-ben a Somogy Természetvédelmi Szervezet kifejezetten azzal a céllal vette meg, hogy az itt élő vidráknak menedéket adjon.
A tizenegy halastóból álló rendszer egykor a Somssich grófi család birtoka volt, jelenleg a természetvédelmi szervezet hasznosítja ivadéknevelésre és halászatra.
A vidrapark kiépített tanösvényén három kunyhóból zavartalanul megfigyelhető az itt élő hat vidracsalád, a fekete gólyák vagy akár a fent köröző rétisas.

Foltos nádiposzáta

A Nagyzsilip túloldalán kialakított, a természetes vidrakotorék minden részletét hűen utánzó kifutóban él Luca és Aladár, a két mentett vidra, sajnos mindkettőjük anyját autó ütötte el…Körös-körül a tórendszeren számos fajtársuk él.

Árva vidralányok.  Luca a Tiszai ciánmérgezés következtében maradt árván, majd lett a vidrapark lakója, őt azonban már visszaengedték a Tiszába.
A mostani lakók közül az a kisvidra a kedvenc, amely gondozóinak füttyszavára – a gyerekek nagy örömére – kijön a szárazra.



Kisvidra

Ő Luca, a vidralány

Távcsövünk segítségével a vízimadarak között cigányrécét is felfedezhetünk. A somogyi tavak képezik e védett, gesztenyebarna tollazatú récefaj fészkelési területeinek nyugati határait. A megfigyelőtoronyból nagyon jól áttekinthető a petesmalmi tórendszer.Tavi és erdei életterek találkoznak itt egymással, ennek köszönhetően rendkívül gazdag a terület élővilága. Ezt szaknyelven szegélyhatásnak is nevezzük. Egyszerre hallhatjuk a barátposzáta, a fekete rigó és a nádi madarak énekét.

 
Vadászlak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése