2017. július 21., péntek

Csodaszép Magyarország 292. Zákány

Dráva-híd a horvát-magyar határnál


Zákány,  Zákányfalu

Meghatározó szerepe van a vasútnak

A Csurgótól nyugatra, Surd déli szomszédjában, Horvátország határán fekvő település.
A két határfalu a horvát határ mentén fekszik, a Dráva felett átívelő hídja Magyarország legnagyobb déli vasúti kapuja.

Vasútállomás

Zákányfaluban az egykori Zichy kastély – ma iskola – kellemes parkja, a Dráva partján pedig a csodálatos természet jelent vonzerőt.
Sokak szerint a Látó-hegyről nyílik a legszebb kilátás a Drávára.
Történelmének gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza, olyan örökséget hagyva hátra a jövő nemzedékének, mint a Széchenyi-kastély, az 1931-ben Szent Imre tiszteletére adományokból épült római katolikus templom, az iskola, vagy a falu életében meghatározó szerepet betöltő vasút.
Területén három hegység vonulata húzódik: Magashegy, Tölöshegy és Látóhegy, ahonnan csodálatos panoráma tárul az idelátogató szeme elé.
Közlekedés szempontjából a legfontosabb a vasút, ami a Dél-Dunántúl egyik legfontosabb határátkelője is a Budapest-Zágráb-Fiume útvonalon (ez a Budapest–Dombóvár–Pécs-vasútvonalról Dombóvárnál kiágazó Dombóvár–Gyékényes-vasútvonal.
Az utasnak mégis Gyékényesen kell leszállnia, mivel a pályaudvar megépítésekor már állt egy Zákány nevű vasúti megálló (a Nagykanizsa–Barcs–Pécs-vonalon) – ezért az átkelő a szomszédos falu, Gyékényes nevét kapta. Nagykanizsára és Csurgóra szintén vonattal lehet a legegyszerűbben eljutni.

Szent Imre róm.kat templom

Árpád-kori település, nevét már a tatárjárás előtt, 1227-ben említették az oklevelekben Zacun alakban írva, majd 1309-ben Zakaan alakban fordult elő. Várát 1325-ben említették először, és neve az 1332-1337 évi pápai tizedjegyzékben is fel volt tüntetve, tehát ekkor már plebániája is volt.
1342-ben már városi kiváltságokat élvezett és ugyanekkor Tours-i Szent Márton tiszteletére szentelt temploma is említve volt. 1379-ben I. Lajos király Zákányi Bodiszló fiának, Miklósnak, adta új adományul. 1380-ban már két Zákány: Alsó- és Felső-Zákány is létezett, mint királyi birtok,

Zákány híres szülötte:  Bencze Ilona színművész      

Tánccsoport
        
Zákány   
Zichy kastély  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése