2017. július 23., vasárnap

Csodaszép Magyarország 293. Őrtilos

Őrtilosi templom


Őrtilos

Itt torkollik a Mura a Drávába

Állomás

A Drávától mintegy 2 km-re; a Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonal mellett (az állomás a falutól kb. 3 km-re, Szentmihályhegynél van).
 Az 1700-as évek elején a leírások Őr-t (Eör), mint római katolikus horvát falut említik.
Ebben az időszakban a leírásokban már két néven is említik, néha Őr, néha pedig Tilos néven. Ezeket még az 1800-as évek végén is felváltva használják különböző okmányokon.
Nevében az Őr a középkorban itt élő határvédő őrök lakhelyére és birtokára utal, a későbbi Tilos pedig feltehetően tilos területet jelentett.

Szentmihályhegy az akkor még Légrádhegyen (Légrád a Dráva túloldalán, ma Horvátország területén található község) 1740-ben felépített, Szent Mihályról elnevezett falazott kápolnáról kapta ma is használatos nevét.


Farkasölő sisakvirág
A 700 lelket számláló falu ugyancsak páratlan természeti értékei miatt érdekes.
A nagyobb erdőségek völgyeiben többek között tündérfürt, farkasölő sisakvirág, völgycsillag nyílik.
A Dráva holtágaiban pedig az édesvízi medúza is megél.
Ezen a helyen torkollik a Mura folyó a Drávába, ami Őrtilos környékét a természetkedvelők, természetbúvárok paradicsomává teszi. Innen indulnak a vízitúrázók kalandos útjukra, és itt halad el a „Három folyó” nemzetközi kerékpártúra útvonala is.



48-as emlékmű a Fesztungon

A Drávát kísérő magas-part őrtilosi szakaszának egyik legszebb panorámát nyújtó pontján található a Fesztung, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelye.
 A piros kereszttel jelzett túraútvonalon található az a feltételezett Új-Zrínyivár, amivel az egykor Zrínyi Miklós által építtetett palánkvárnak, illetve a hazát védelmező hadvezérnek állítottak méltó emléket.



Az elképzelt Zrínyi vár                          


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése