2017. július 5., szerda

Csodaszép Magyarország 285. Bőszénfa

Szarvasfarm


Bőszénfa

Génbank szarvasoknak

Bőszénfa Árpád-kori település. Azoknak a falvaknak egyike, amelyeket még Szent István király adományozott a Pannonhalmi Bencés Főapátságnak.
Nevét Albeus mester esztergomi kanonok 1237-1240-es években készített összeírása említette először Bozais alakban írva. A tatárjárás előtti időkben az apátság kanászai lakták. Középkori neve Bajszinfalva volt.

Szarvas

A falu legnagyobb része a 67-es úttal párhuzamos, attól keletre húzódó völgyben fekszik, a főút csak a település kis részén halad át.
Ez a gyönyörű környezetben fekvő település az aprófalvakkal együtt a Zelicségi Tájvédelmi Körzet része.
Magyarországon egyedül csak itt található a génbankként is működő Szarvasfarm.
Az itt nevelkedő gímszarvas állomány egy részét exportálják vadászat és vérfrissítés céljából, másrészt hazai fogyasztásra dolgozzák fel.
Légifotó a templommal


Nevezetességei:
·  Római katolikus templom (Az első templom 1777-ben épült, de helyére gróf Festetics Pál 1902-ben újat emeltetett.)
·  A 19. és 20. század fordulóján épült, ma műemléki védelem alatt álló mezőgazdasági épületegyüttes (magtár és istálló)
·  A Surján-patak völgyében végigvezető turistaút mellett a Kaposvári Egyetem szarvasfarmjának elkerített területei láthatók, mely gazdasági jelentősége mellett a látogatók számára is érdekes: különféle szarvasokat, vaddisznókat, szamarakat és időnként egyéb állatokat is meg lehet figyelni a területen.
Kíváncsi szarvasok

Az ide látogató turisták lovas kocsival  és autóval egyaránt bejárhatják a környéket.
A kisgyermekes családokat Bőszénfán a Meseszálló várja, amelynek egyes szobái a Csipkerózsika, a Hófehérke, illetve más közismert mesék hangulatát idézik.
Készül a szűzérmés lecsó

Meseszálló                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése