2017. július 9., vasárnap

Csodaszép Magyarország 286. Kaposmérő

Jurta


Kaposmérő

A lovas íjász birodalma

Kaposmérő Somogy megyében, a megyeszékhelyhez, Kaposvárhoz közel - attól 8 km-re, a 610-es és 61-es utak mentén - terül el. A falut délen a zselici dombok szép környezete határolja, a község a dombok közt pedig a névadó Kapos folyó található. (Erre juthatunk el a kaposmérői szőlőhegyekhez is.) Északon sík vidéket találunk, a falu északi határában található a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vasútvonalon lévő kaposmérői vasútállomás.
Vasútállomás

Smaragdzöld domboldalakon szabadon legelésző lovak, kis tavak, gémeskút; az egyik dombtetőn pedig egy (honfoglaló őseink sátraihoz hasonló) százhatvan éves kazah jurta; mindez a Kaposvártól nem messze fekvő Kaposmérő kétségkívül legvonzóbb turistalátványossága, Kassai Lajos birodalma.
A főútról kicsiny tábla mutatja az irányt, merre kell haladnia annak, aki eleink életére, szokásaira s nem utolsó sorban rettegett íjásztudományára kíváncsi.



Íjászat

Kassai Lajos ébresztette fel ugyanis ezeréves Csipkerózsika álmából őseink harcászati módszerét, a lovas íjászatot, kidolgozva annak versenyszabályait és versenyrendszerét.
Évente kétszer – májusban és szeptemberben – profik mérik itt össze tudásukat, akik nem csak Magyarországról érkeznek, hanem a világ minden tájáról: a Felvidékről és Erdélyből ugyanúgy, mint Új-Zélandról vagy akár az Egyesült Államokból.
Kassai Lajosnak az idők folyamán még sziú indián tanítványa is volt.

Kaposmérő legnagyobb intézménye a Hunyadi János Általános Iskola. A kaposmérői diákok mellett a környező településekről - Bárdudvarnokról és Kaposújlakról is érkeznek ide tanulók.
Kassai Lovasíjászat

A Faluházban működik az 1995-ben megalakult Passio Tánccsoport, és az 1996-ban alakult 60 tagú Nyugdíjas Klub. A klubnak van egy 25 tagú asszonykórusa is.
A Faluház udvarán két kopjafa és egy faragott kapu áll, melyet a faragó szakkör állított 1991. március 15-én az 1848–49-es szabadságharcban részt vett nemzetőrök emlékére
Nevezetességei
 Ősmagyar jurta, lovasíjász-bemutató (Kassai-völgy), Kassai-féle lovasíjász módszer (hungarikum, Kaposmérő helyi értéke) és a Kassai-íj (Kaposmérő helyi értéke) 
Temetőkerítés

 Temetőkerítés és emlékhely (38 faragott kopjafa, Kaposmérő helyi értéke)
 Műemlék római katolikus templom (országos érték)
 Református templom (Kaposmérő helyi értéke). 1913-ban felavatott orgonáját a második világháború végén a templomot is kifosztó szovjetek annyira megrongálták, hogy használhatatlanná vált.



Kat. templom

 Felújítására és működőképessé tételére 2016-ban került sor
 Kapos-folyó völgye (Kaposmérő helyi értéke, Somogy megye értéke)
 Harangláb, mellette egy 94 éves kőkereszt és egy világháborús hősi emlékmű Ebédvesztőpuszta (Kaposmérő helyi értéke, 2016 óta a somogyi értéktár része is).

Kapos folyó




Kopjafák
 
Hősi emlékmű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése