2017. augusztus 3., csütörtök

Csodaszép Magyarország 298. Paks

Atomerőmű


Paks

Az atomváros

Város Tolna megyében, a Paksi járás központja. Közel húszezer lakosával Szekszárd után a megye második legnépesebb települése. Történelme az őskori civilizációktól egészen a legmodernebb korig ível, az egykor itt húzódott Duna-menti hadi út évszázadokra jelentőssé tette.
A 6-os főút és a vasút párhuzamosan fut

Közúton az M6-os autópályán, vagy a 6-os számú főközlekedési úton közelíthető meg legkönnyebben, vasúton pedig a Pusztaszabolcs–Dunaújváros–Paks-vasútvonalon érhető el. Lehetséges a vízi úton való elérése is, lévén folyami kikötője is.
A Paks helynév első ismert írott formája Pakws a 14. századból, majd előfordult Paxi, Pax formában is. Eredete a Pakus személynévre vezethető vissza, amely a ma is használt Bakos családnév változata lehetett.   Egy másik verzió szerint római eredetű, mivel pax latinul békét jelent és elképzelhető, hogy itt kötöttek valamiféle békét.
Paks ismertsége elsősorban az ország egyetlen atomerőművének köszönhető, amely előzetes bejelentkezés után felkereshető: a látogatóközpont az atomerőmű déli bejárata előtt áll a vendégek rendelkezésére.
Épülő tulipános házak

Kisváros létére igen sok rendezvénynek ad otthont, mint például a Gastroblues Fesztivál, a Paksi Harmonika Fesztivál, valamint a Szüreti felvonulás és mulatság.
A városban számos egyéb érdekesség is várja a kirándulókat.
A városi múzeumban kiállított tárgyak alapján megismerhető Paks története  az őskortól napjainkig.



Könyvtár (egykori zsinagóga

A 19. században, klasszicista stílusban épült ferences kolostorban található a Városi Múzeum, helytörténeti kőtárral.
Különleges épületnek számít a Makovecz Imre tervezése alapján készült Szentlélek templom.
A Paksi Képtárban időszakos kortárs és állandó kiállítás tekinthető meg.
A város természeti kincsei közé tartozik az ország legnagyobb, 50 méter magas lőszfala, amely a városból Dunakömlőd felé kivezető út mentén, a volt téglagyár után található.


 
Szentlélek templom (Makovecz)

A város határában az úgynevezett Ürgemező (a megye legnagyobb pusztagyepe) várja az érdeklődőket, védett növényekkel és állatokkal.

Dunaparti sétány














Halasfiú, díszkút

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése