2017. augusztus 23., szerda

Csodaszép Magyarország 305. Tamási

Fürdő


305.       Tamási

Százötvenezer fürdőző

A tízezres Tamási a Kapos-Koppány kistérség meghatározó települése.
Tamási város Tolna megye északnyugati részén, a Somogy-Tolnai dombság területén fekszik. A Kapos folyótól nyugatra eső kistájegységet Kelet-külső-somogyi dombságnak nevezik, ettől keletre pedig a Sió-Sárvíz völgyéig a Tolnai-Hegyhát található. Tamási Külső-Somogy keleti felében van, a Koppány-völgyben.
A település már az őskorban is lakott volt, ezt a 3700 éves bronzkori leletek is bizonyítják, melyet a Várhegyen találtak. A település 1730-ban már mezővárosként szerepelt, 1984-ben ismét várossá nyilvánították. 
Termálfürdő

Legfőbb nevezetessége a Várhegy alatti termálfürdő, melyet 2011-ben újítottak fel.
A Várhegyen már a 13. században építmény állotta település ismertsége elsősorban az itt működő gyógyfürdőnek köszönhető, amely évente százötvenezer látogatót vonz.
Az év fürdője szavazás:
Az idén is elindult az év fürdője szavazás, ahol tavaly az előkelő 2. helyet szerezte meg a Tamási Fürdő az év feltörekvő fürdője kategóriában az országos versenyben.

Miklósvári Parkerdő

Tamásiból indul a Miklósvári parkerdőbe, azaz a Gyulaji Dámvadrezervátumba vezető út.
A közel 8000 hektáros területen él az ország legnagyobb dámvad-populációja, amely csak engedély birtokában látogatható.
Tamásiban augusztus 20-án rendezik meg a város legrangosabb rendezvényét, a Tamási Nemzetközi Lovasnapokat, amely akár 6-8 ezer látogatót is a városba vonz.



Látnivalók még:
  Vadászmúzeum ,
  Tamási régészeti leletei között megtaláltató a római kori Minerva-szobor, ami jelenleg szekszárdi múzeumban van kiállítva,
 Az 1775-ben emelt Miklósvárat 1819-ben átépítették. 
Templom

 A gótikus művészeti stílusú Rozália-kápolnának szentélyét 1542-ben készítették.
 A Rozália-kápolna (Barokk stílusú, más néven Kálvária-kápolna gótikus szentélye 1542-ből való. Többször átépítették: a 18. században barokk, majd 1896-ban romantikus stílusban, berendezése viszont maradt az eredeti barokk.),
 Római katolikus templom (Szent István uralkodásának második felében került sor a templom építésének megkezdésére. Védőszentül Szent Tamás apostolt kapta. Kétszeri átépítésen ment keresztül, ezek alkalmával megváltozott a patrónusa, és Szent István képe került a főoltárra, a korábbi védőszent képe egyik mellékoltárra került.)
 Tamási termálfürdő: Tolna megye jelentős fürdőhelyeinek egyike, kútját 1967-69 között fúrták 2272 méteres talpmélységig, vize 53 Celsius-fokon tör fel, a medencékben 36-38 Celsius-fokos. Hét medence várja az üdülni vágyókat. A strand területén több gyógy- és wellness-szolgáltatás üzemel. Igen magas a víz só-, klorid-, hidrogén-karbonát-, bróm-, fluor- és jódtartalma. Emiatt alkalmas végtagízületi porckopás, degeneratív elváltozások, gerinc- és csípőízületi porckopás kezelésre és nőgyógyászati bántalmak ápolására.
A fürdő önkormányzati tulajdonban van. 

Zöldváros, Tamási

  Gyulaji erdő,
 Pacsmagi természetvédelmi terület – madárvilág
Tamási szerintem legszebb része a Parkerdő, itt található a Miklósvári tó. Sokak kedvelt esküvői fotózási helyszíne, nyáron szuper kirándulóhely, van itt egy kis faház is tűzrakóhellyel, amit ki lehet bérelni, túraútvonal is vezet át az erdőn keresztül, télen pedig korizni lehet a tavon.
Tamásiban két kilátó is van. Az egyik a vadasparkban található fakilátó, a másik pedig a thermál fürdő felől megközelíthető vaskilátó, ez utóbbi a magasabb.
Lovasnapok
 
700 éves Tamási

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése