2017. augusztus 28., hétfő

Csodaszép Magyarország 308. Grábóc, Majs

Templom és Kolostor


308.  Grábóc,    Majs

Ortodox templomok

Grábócot nevezetessé a török elöl menekülő szerb szerzetesek tették, akik a dalmáciai Dragovity kolostorából 1580-ban menekültek ide. Először csak fatemplomot építettek, majd a budai basa engedélyével 1587-ben kőtemplomot. A törökök 1667-ben feldúlták a kolostort, mely 1703-ban elnéptelenedett.

Nagyboldogasszony templom
A grábóci szerb templom építésének pontos dátumát is ismerjük, 1736 és 41 között épült.
Az ikonosztáz készítője az újvidéki Vaszile Osztójity volt, a harang pedig Vajnert Péter pécsi harangöntő mester munkája.

A templomban őrzik Szent Borbála egyik ereklyéjét.
A szocializmus éveiben ide száműzték a bolgár ortodox egyház vezetőjét, a szófiai pátriárkát. Az ortodox kolostor 1974-ig, az utolsó szerzetes haláláig működött, utána szociális otthonná alakították. 1994 óta a templommal


együtt ismét a szerb ortodox egyház tulajdona, ma apácák élnek itt.

Apácakolostor

Kilátó (2015-ben épült a falu fölötti dombon.




Kilátó és piknikhely









Szerb templom

Majs (Majsa, Egyházas-, Kis-, Nagy-) nevét az oklevelek a pécsi püspök lt. szerint 1235-ben említették először Moysa néven.
A majsi szerb templom előcsarnokában, azaz a női templomrészben egy faragott kő keresztelőkút is látható.
A templom falain csak nemrégiben fedezték fel az eredeti freskókat, faliképeket.
A száz évvel ezelőtti átfestés ugyanis lepergett, s így tűntek elő az eredeti, 200 évvel korábbi alkotások, amelyeket rendkívül  aprólékos kidolgozásuk tesz egyedülállóvá.
A barokk stílusban épült templomok kőtornyain aránytalanul nagy toronysapkák már messziről elárulják, hogy az ortodox (görög keleti) vallás szentélyei.
Belső térkialakításuk hűen követi és tükrözi a hagyománytisztelő ortodox egyház szokásrendszerét. 
Három fő részből állnak, az ikonosztázt körülvevő liturgikus részből, a férfiak templomából (naosz), és a nők templomából (pronaosz). 
Régi temető

A templombelső lenyűgöző látványt nyújt, hiszen a falfelületeket szinte teljes egészében szentképek és freskók díszítik.

Az Ikonosztáz egy képállvány, amelyre az ikonokat, azaz a szentképeket rögzítik, s amely a szentélyt választja el a templomhajótól.



 
Várdomb
Keresztelőkút

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése