2017. augusztus 12., szombat

Csodaszép Magyarország 301. Decs

Katolikus templom 


Decs

Népi hagyományok tisztelete

Decs Tolna megye délnyugati részén terül el, a Dunától 10 km-re nyugatra. Legközelebbi települések: Őcsény (3 km északra), Sárpilis (4 km délnyugatra), a legközelebbi városok: Szekszárd (11 km északnyugatra) és Bátaszék (14 km délnyugatra).
Vonattal a MÁV 46-os számú (Sárbogárd–Szekszárd–Bátaszék) vasútvonalán érhető el. A vasútállomás Őcsény és Sárpilis-Várdomb között található.
Tájház

Néprajzilag Sárközhöz tartozik, annak legfőbb települése, ezért is nevezik a "Sárköz fővárosának". Jelentős a község népművészeti gyűjteménye, mely megőrizte a sárközi ruhák, és a mezőgazdasági termelés emlékeit. A gyűjtemény a község múzeumában, a Tájházban tekinthető meg.
Minden év augusztusában tartják a népművészet napját, amikor tánccal, kiállításokkal, kirakodóvásárokkal ünnepelnek.

 
Sárközi lakodalom

A Sárköz legnagyobb ünnepe mégis a háromévente (2017, 2020) megrendezett Duna menti folklórfesztivál, amelynek egyik helyszíne Decs.
A hagyományosan júliusban rendezett lakodalmasban a látogatók csütörtök délutántól vasárnap hajnalig egy „igazi”, a hagyományos népviseletben megrendezett sárközi esküvőn, menyasszony-öltöztetésen és ünnepi vacsorán vehetnek részt.







Faluház

A település külterületén, a helyi vadásztársaság bemutatóhelyén (Cserenc) a gemenci élővilágot és a vadászat különböző eszközeit nézhetik meg az idelátogatók.
A község a Gemenci-erdő közelsége miatt vadászok körében ma is népszerű, a vadgazdaság szarvas állománya nemzetközi hírű.
A népi viselet itt volt a legcifrább, a legértékesebb. Pénzben is kifejezhetően, mert ha egy sárközi menyecske felöltözött, legalább egy hold föld árát vette magára. Igaz a ruhaanyagot egyenesen Lyonból hozatták, a gazdag gyöngydíszítés is külföldi portéka volt, miként a férfiak "tükörposztóból" varrott nadrágja is.
Padlásmúzeum


 Tájház: 100 éves hagyományos sárközi parasztház, melyben a régmúlt idők mindennapjait bemutató kiállítás kapott helyet. Az eredeti berendezési- és használati tárgyakon kívül az egyedülállóan gazdag népviselet darabjai is megtekinthetők itt. A jelenleg is aktívan tevékenykedő helyi népművészek, Népi Iparművészek zsűrizett termékeit lehet megtekinteni és megvásárolni a múzeum mellett berendezett üzletben.

Babamúzeum: Eredeti kiegészítőkkel és anyagokkal készített népviseletbe öltöztetett babák kiállítása, színes, érdekes tárlatvezetéssel. A születéstől a halálig bemutatja a Sárköz népének szokásait, viseleteit. A több mint 100 kézi munkával készített baba nagy része zsűrizett, készítőjük - a kiállítás tulajdonosa és tárlatvezetője - megkapta a Népművészet Mestere címet.

Faluház - Padlásmúzeum és galéria: Az ártérben élők hétköznapjainak: a kenderfeldolgozás eszközeinek, technikájának bemutatása, sárközi szőttesek kiállítása néprajzi-helytörténeti előadással kiegészítve.

Horgászegyesület

Cserenci Vadászkastély és Vadaspark: A Decstől kb. 4 km-re fekvő látványosság egy trófeákból, halászati- és vadászereklyékből álló kiállítást foglal magában, egy körülkerített területen a helyi vadállomány élő példányait lehet megcsodálni természetes környezetükben. Megközelíthető busszal, gépkocsival vagy igény szerint lovas kocsival.

Borkóstolás, pincelátogatás: A Szekszárdi Történelmi Borvidék részeként a "decsi hegyen" és a Szekszárd környéki szőlészetekben kiváló minőségű borok készülnek. Számos rangos borversenyen érnek el helyezést a helyi szőlősgazdák termékei. Több gazda is vállalja borkóstolók lebonyolítását. A község két borút-állomással is büszkélkedhet.

A református templom orgonája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése