2017. augusztus 17., csütörtök

Csodaszép Magyarország 303. Sárközi lakodalmas

A menyasszony


Sárközi lakodalmas

Népi babonák

Az első Sárközi lakodalmat Bogár Pista bácsi rendezte 1966-ban Sárpilisen,
az első lakodalmas pár Oláh Zsuzsa és Mózes János volt.
Vőfély
Ez még egy kisebb rendezvény volt, ami később mondhatni hatalmassá nőtte ki magát.
A sárközi lakodalmak napja szerda volt, tehát a készítőt már vasárnap megkezdték és általában egy hétig tartott a lakodalom.
A lakodalomra egész héten készültek a faluban. Rokonok, barátok jártak a készítőbe, ahol süteményt sütöttek, tyúkot vágtak, stb. Az örömszülők természetesen a készítőben segítőket is vendégül látták. A férfiak dolga, hogy összehordják a karámot, sátorfát. Pántlikás kocsikkal a falut járva gyűjtötték össze a padokat, asztalokat. 

A vőfély hívásakor soha el nem maradt:
„Kést, kanalat hozzanak, hogy éhen ne maradjanak.”
Sárközben inkább a legényt búcsúztatták. Kimentek a tanyára és hajnalig tartó mulatságot
 tartottak. Lányok oda nem mehettek ki. Csütörtökön tartották 2 nappal az esküvő előtt.
 Majd később már leánybúcsúkat is tartottak, ahol csak lányok voltak és búcsúztatták
ünnepléssel a leánypajtásukat.

A lányok minden úrvacsorakor új ruhát kaptak (6x egy évben). A módosabb házaknál akár 20 öltöző ruha is volt. A gazdag családokban a nők öltözködésükkel fejezték ki a vagyonukat, ami leginkább a drága anyagokon és a díszeken volt látható.
Üvegestánc

A sárközi lakodalmas során az esküvői előkészületektől a szertartásig és az azt követő mulatozásig számos babona kel életre:
A vőlegény és menyasszony cipőjébe pénzt dugnak, az esküvői ruhát visszájára  fordítva viselik, a templom kapuját bal lábbal lépik át a párok,
A pikáns rigmusok és csujogatók pedig a néphit szerint a rontást hivatottak távol tartani, illetve a gyermekáldásnak is kedveznek.



Menyasszonytánc

Vőfély
A lakodalom előkészítésében és lebonyolításában a legnagyobb szerep a vőfélyé, aki a régi időkben az ifjú pár rokonságából került ki, manapság „hivatásos” vőfély látja el ezt a feladatot.
Ízes rigmusokkal hívogatja össze és vezeti a násznépet a lányos házhoz, ő kéri ki a menyasszonyt, ő búcsúztatja el a „menyasszony-siratás” alkalmával,  s ő gondoskodik a vendégsereg szórakoztatásáról.
Menyasszonytánc
A szertartás egyik legizgalmasabb része a menyasszonytánc és a menyasszony-fektető gyertyatánc, amely a leány asszonnyá válásának ritusát, a nász beteljesedését, a termékenységet és a gazdagságot jelképezi.
Százszoknyás karikázó
Menyecske ruha


















Csiszló
A lakodalomból hazatért, megfáradt vendégsereget másnap hajnalban tréfás mulatság – a csiszló – során gyűjtik ismét össze a kitartóbban mulatozó legények, s kényszerítik újra evésre, ivásra.
Másnapi kínálgatás (csiszló)













Legénybúcsú

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése