2017. augusztus 7., hétfő

Csodaszép Magyarország 299. Gemenc

Gyönyörű látvány


Gemenc

Királyi trófeák

Tolna megy különleges természeti adottságú vidéke Gemenc, amely a Siótól délre, a Duna hullámterén, mintegy ötvenezer hektáron terül el.
Burjánzó erdeinek látványa egy őserdő képét idézi, több. Mint száz éves kocsányos tölgyek, fehér fűzfák, fekete nyárfák és jegenyefák fogadják az ide látogatót.
Kikerics erdei iskola
Az ártéri erdők, a sűrű, szinte áthatolhatatlan bozótosok illetve a kis tavak és a Duna holtágai számos állatnak – vaddisznóknak, gímszarvasoknak, őzeknek, nyulaknak, fácánoknak – biztosítanak táplálékban gazdag élőhelyet.
Gemenci táj

Itt található Magyarország egyik legnagyobb, több mint 20 ezer hektáros vadászterülete is, ahol 1986-ban ejtették el azt a gímszarvasbikát, amelynek trófeája – agancsának mérete, átmérője, az elágazások száma, mintázata és tömege alapján – világrekord lett.
Gemencen e sport kedvelői nagy- és apróvadakra egyaránt vadászhatnak, mégpedig többféle módon.
A tapasztalt vadászok egyedül is „cserkelhetnek”, azaz gyakran megállva, lassan cserkészhetik be a kiszemelt szarvast, őzet, vagy a magaslesről figyelhetik ki prédájukat.
Kocsikázás

Esetleg „barkácsolhatnak” is, amely a lovas fogattal vagy szánnal történő vadkövetést jelenti; míg az állat a lovas kocsira figyel, a vadász leterítheti.
Az apróbb állatok elejtésének klasszikus módja a hajtóvadászat és az úgynevezett terelés.
Magyarországon a sikeres vadászat után a trófeát, agancsot, vaddisznóagyarat az elejtést követő 30 napon belül trófeabírálaton kell bemutatni.
A különösen értékes trófeákat az illetékes minisztérium nemzeti értékké nyilváníthatja,  s így joga van állami tulajdonba venni.
A „nagyvad” és az „apróvad” elnevezés történelmi eredetű; nem csak az állatok méretét jelentette, hanem az elejtésükhöz fűződő jogot is.
Nagyvadra csak a nagyurak, a kisebb, értéktelenebb állatokra az alacsonyabb rangúak, kisnemesek, polgárok is vadászhattak.
Erdei vasút

A Gemenci Állami Erdei Vasút a Duna–Dráva Nemzeti Park területéhez tartozó gemenci ártéri erdőben halad Pörböly településtől a Sió csatornáig mintegy 32 km-en keresztül. A kisvasút egész évben menetrend szerint közlekedik.
Az induló állomás Bajától 8 kilométerre, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjánál található, míg a másik végállomás Szekszárd közelében fekszik, 6 kilométerre a tolnai megyeszékhelytől; a vasútvonal csatlakozik az Alföldi Kéktúra útvonalához is, egyik állomásánál pedig sétahajó-kikötő is található.
Az állatbarátokat sétakocsizás, kisállat- bemutató, állatsimogató, erdei iskola és óvoda várja.
Duna-Dráva Nemzeti Park  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése