2017. augusztus 27., vasárnap

Csodaszép Magyarország 307. Simontornya

Templom és vár


307.       Simontornya

Reneszánsz várkastély

A Tolnai-Hegyhát északi végén és a Mezőföld határán található. Keresztülfolyik rajta a Sió. Legmagasabb pontja a tengerszint felett 220 méter;  a vasútállomás 103 méter, a Sió 0 pontja 98 méter magasan fekszik a tengerszint felett.
Vasútállomás

Megközelíthető a 61-es főúton, illetve az abból itt kiágazó 64-es főúton; vagy vonattal a Budapest–Dombóvár–Pécs-vasútvonalon.
Simontornya nevét attól a lakótoronytól kapta, amelyet Salamon fia Simon itt épített 1272 körül, amely később erősséggé, végvárrá fejlődött





Vármúzeum
A Sió mocsaras területén álló tornyot a Döröcske nembeli Simon alországbíró építtette, innen az elnevezés.
Simontornya környéke igen gazdag történelem előtti korból származó leletekben.
A vár folyamatosan fejlődött, fénykorát a 16. század legelején érte el, amikor is tulajdonosai reneszánsz várkastéllyá alakították át, Simontornya pedig a 18. század elején megyeszékhely volt.
A várkastély  ma múzeum és benne kőtár, valamint történeti kiállítás látogatható, utóbbi az egykori nehézlovassági páncélzatot is bemutatja.



A bőrgyár a Sió partán

Simontornya egyik nevezetessége országos hírű bőrgyára.
Simontornyát gyakran a „bor és bőr városának” is nevezik. A termőtáj jellegzetes kékszőlő fajtái a még a török időkből itt maradt és megbecsült kadarka és változatai, a oportó, a kékfrankos és hibridje a kék zweigelt.
A fehér fajták közül „őshonos” és még a mai napig is elterjedt az olaszrizling, a rajnai rizling, a rizlingszilváni, a piros tramini, az elmúlt évtizedekben meghonosodott királyleányka, a chardonnay, a pinot blanc, de olyan régi és híres fajtákat is találunk itt, mint a hárslevelű, a pozsonyi fehér és a juhfark.
A szőlő mellett ezen a tájon jól érzi magát az őszibarack, a meggy, az alma és a mandula, de megérik itt a mediterráneum flórájára jellemző füge is.
Szent Simon templom és világháborús emlékmű

A simontornyai római katolikus templom 1766-ban épült, Styrum-Lymburg Károly gróf megbízásából. A templom Mária Terézia-korabeli stílusjegyeket visel magán, könnyed barokk épület.            




A bőrgyár termékei









Szobrok:
Szent István          
Egressy Béni 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése