2017. május 16., kedd

Csodaszép Magyarország 262. Balatonszárszó

József Attila Múzeum


Balatonszárszó

Öngyilkosság vagy baleset ?

Balatonszárszó nagyközség Somogy megyében, a Siófoki járásban. Első írásos említése 1082-ből származik. 1922 előtt Szárszónak hívták. 1973-ban nagyközséggé nyilvánították. 
Állomás

Szomszédos települései keletről Balatonföldvár, nyugatról Balatonőszöd és Balatonszemes, míg délről Szólád. A településnek saját lehajtója van az M7-es autópályáról, valamint áthalad rajta a 7-es főút és a Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonal.
Szárszó neve feltételezhetően az 1082-ből ismert szárazaszó (száraz völgy) szóból ered, amelyet akkor Zarrosozow alakban írtak. Ez a név az idők folyamán egyszerűsödött.

Árpádházi Szár László szobra

Más vélekedés szerint a település névadója Szár László árpádházi herceg, akit egyesek Koppány vezérrel azonosítanak.19. századi térképeken már mindenhol a Szárszó név szerepel
Két halhatatlan zseni, két összetartozó lélek, József Attila és Latinovits Zoltán, korunk ellentmondásos egyéniségei voltak, s végül szomorú sorsuk is egy lett:  életüket vasúti szerelvény oltotta ki.
Szárszón, nem messze a vasútállomástól található a Horváth-kert panzió, ahol József Attila töltötte  utolsó napjait.
Sokak szerint öngyilkosságot követett el, mások szerint, köztük nővére József Jolán is úgy tartják, hogy át akart bújni a vasúti kocsik között, ám a szerelvény közben elindult.
József Attila emlékmű

Dr Garamvölgyi László is azt állítja könyvében, hogy Szárszón baleset történt.
Szerinte az öngyilkos a vonat elé ugrik, nem pedig bemászik alája.
Kriminalista fejjel ez így gondolható.
(Az én vasutas fejemmel viszont azt kérdezem, hogy ugyan milyen céllal is mászott be a vonat alá?)
A ház hat termében követhető végig a költő élete (az utolsó teremben az elszakadt inge és egy  vasúti sín emlékeztet a szomorú végre).
A költőt a szárszói temetőben temették el, majd 1942-ben a budapesti Kerepesi temetőben került örök nyugalomra.
A temetőben, ahol először eltemették (de később Budapestre szállították), 1981-ben emlékművet állítottak.
A hivatalos József Attila Emlékmúzeum 1972-től fogadja a látogatókat. A költő születésnapján, 1997. április 11-én egy teljesen új, a helyhez jobban illeszkedő kiállítást avattak fel.
Templomtér

A települést 1973-ban nagyközséggé avatták. Balatonszárszó 2003-ban elnyerte a legvirágosabb község címet, ezzel kijutott a nemzetközi versenyre. A nemzetközi ENTENTE FLORARE EUROPE 2004 versenyben a községek kategóriában ezüst fokozatot ért el.



 
Szökőkút




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése