2017. május 9., kedd

Csodaszép Magyarország 259. Andocs

A Mária szobor


Andocs

Öltöztetős Madonna

A Szántódtól Kaposvár felé tartó műút mentén, a Balatontól délre Szántódot és Kaposvárt összekötő országút felénél fekszik Andocs  Kőröshegy és Kereki után érhető el.
A Siófok-Kaposvár vasútvonal Nagytoldipusztán, Andocs központjától hat kilométerre érinti a falut.
A házak között kanyarodva szinte mindenhonnan látszik a falu közepére épített magas , sárgára festett templomtorony, a hozzá tartozó kolostorral együtt. 
A templom

Andocs fő nevezetessége barokk kegytemploma, a 14. századból való szentéllyel. Az egykori középkori település plébániatemplomát az 1332-1337-es pápai tizedjegyzék említi először. A templom 16. századi átépítése során kapta a terület egyik legszebb hálóboltozatos szentélyét, amely a kolostortemplom legfontosabb eleme.
A Szent Ferenc téren áll a polgármesteri hivatal, az iskola , és itt ágazik el az út Karád felé, amely szintén egy Balaton parti városba, Balatonlellére visz.
Az 1536 évi adóösszeírásban három Andocs nevű helységet találunk: Egyházas-Andocs, mely a toldi pálosoké, Nemes-Andocs Uzdy Mihály, és Ispán Mihály birtoka, végül Kápolnás-Andocs, a lövöldi perjelé volt.
A község évszázadok óta búcsújáró hely, ahova a katolikus hívek évente, pünkösd táján elzarándokolnak.
. A nagy látogatottság miatt növelni kellett a kegytemplom búcsúinak számát, ezért van pünkösdi, nagyboldogasszonyi főbúcsú, Őrangyalok búcsúja, Kisasszony és Mária nevenapi főbúcsú, Rózsafüzér és Magyarok Nagyasszonya napi búcsú is. Évente összesen 13 búcsúnap és hat Fatimai engesztelés szerepel a naptárban.
A kegyszobor több mint 800 éves és a 13. századbeli fekete madonnáknak hű másolata.
A legenda szerint 1520 táján egy éjjelen az angyalok Kalocsáról Andocsra hozták az alföldi város kegykápolnáját, a csodatevő Mária-szoborral együtt.
Andocsi templom

Ez a hiedelem annyira tartotta magát a nép körében, hogy a törökök, miután elfoglalták a vidéket , épen hagyták az épületet, mi több, egyedülálló módon, többször adtak a falunak adományt a templom karbantartására.
Az Andocsiak a templom kegyszobrát igazolhatóan 1747 óta öltöztetik.
Kis ruhácskákat készítettek a csodatévő Szűznek, és ezeket rendszeresen cserélték is a szobron.


Mária ruhák

Az évszázadok során sok ruha megrongálódott, de a bizonyíthatóan legrégebbi darab így is 1852-ből származik, s azt Széchenyi Katalin varrta a Szűzanya részére.
A parókia földszintjén több teremben megtekinthető 261 ruha között találni Afrikából, Venezuelából, Mexikóból, az Egyesült Államokból, de még Tibetből származót is.
Ez utóbbit buddhista miseruhából alakították át a Szűz ruhájává.
Természetesen az átalakítás után megkeresztelték a selymet.
A „ruhatár” a világon egyedülálló.
Az utazók védőszentje

Az Andocsi Szűz Máriát a helyi plébános kéthetenként, pénteki napon öltözteti át.
A Szűzanyáról a híres papköltő, Sík Sándor írt egy csodálatos verset Az Andocsi Máriához címmel.A história szerint az andocsi templomhoz számos csoda kötődik. Erről tanúskodnak a Mária Múzeumban látható ruhák ajánló címkéi is. A kolostor parkjában Szent tó és Szent kút is van. Szabó Imre esperes elmondása szerint 1944-ben egy négyéves kislányt hoztak ide, aki agyhártya-gyulladásban szenvedett, s már járni sem tudott. Mivel az orvosai semmi jót nem ígértek, nővérei megfürösztötték a kolostor szent tavában. Amikor a kislányt otthon leemelték a szekérről, saját lábán elindult az anyja felé. A gyógyulásáról a korabeli lapok is cikkeztek, s csodának nyilvánították a jelenséget. A kislány felnőtt korában atletizált és vegyésztechnikusként dolgozott, életében mindig is mélyen keresztény vallású maradt.
A visszatérő csalódott kivándorlók  állíttatták!


A kolostor előtt áll az a szobor, amit az 1900-as évek elején kivándorlók csalódottan visszatérő csoportja állíttatott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése